Ezt kell tenned, ha ráz az "ideg" a kávétól - Cselekedj, amíg nem késő!

magazin kávé koffein
Nem tudod elképzelni a reggeleket egy csésze forró kávé nélkül? Sőt, délelőtt is iszol egyet-kettőt, aztán még egyet, miután megebédeltél? Netán jólesik akkor is, amikor hazaérsz a munkából? Jó, ha tudod, hogy a kávé fogyasztása csak egy bizonyos mértékig mondható egészségesnek – ez a mérték azonban mindenkinél más és más. Egy biztos: ha az alábbi „tünetek" valamelyikét produkálod, biztos, hogy érdemes néhány csészével csökkenteni a napi kávéadagodat.

Számtalan tanulmány született már a kávé jótékony élettani hatásairól: azon túlmenően, hogy serkentő hatással bír, tele van egyebek mellett antioxidánssal, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór és egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát. (Sőt, még a növényeidnek is jót tesz...)

Azonban, jótékony hatások hosszú sora ide vagy oda, nem szabad túlzásba esni a kávéfogyasztást illetően (sem). Noha jótékony vagy káros hatásait nagyban befolyásolja a mennyiségen túl a kávé fajtája, minősége és elkészítési módja is, érdemes figyelni azokra az egyértelmű jelekre, amelyek azt üzenik: most egy kicsit vegyünk vissza a kávéból.

Csábító a kávé íze, illata, de ne vidd túlzásba a fogyasztását Forrás: Shutterstock

Ha az alábbi tüneteket csak egyszer-egyszer tapasztalod, akkor nincs nagy baj, ám ha rendszeresen, akkor idővel maradandó károkat is okozhat a túlzásba vitt kávéfogyasztás – írja a Ripost.

Ráz az „ideg"?

A kávé, illetve a koffein egyik legáltalánosabban ismert hatása az, hogy élénkít. Túlfogyasztásának egyik egyértelmű jele, ha ez az élénkítő hatás kézremegésben, ingerlékenységben nyilvánul meg. Gyakori az is, hogy ilyenkor egyfajta „belső remegést" érzünk.

Kiszáradás = fejfájás

A kávé jótékony, vízhajtó hatása fordulhat ellenünk, ha túlzásba esünk a fogyasztást illetően. Ha egymás után iszod a kávékat, egyre többször keresed fel a mosdót.

Ne csak kávét igyál - pótold az elvesztett folyadékot! Forrás: Shutterstock

Ha pedig a távozó folyadékot nem pótolod megfelelően, könnyen fejfájás lehet a vége, ami a kiszáradás egyik jele.

Amikor azt hiszed, tikkelsz

A szemhéjak akaratlan remegésének, rángatózásának hátterében komoly egészségügyi problémák is állhatnak, nem ritka azonban, hogy valamilyen banális ok – például a túl sok kávé áll az ijesztő jelenség hátterében. Ha ez utóbbiról van szó, akkor ne aggódj: rajtad kívül más nem valószínű, hogy észreveszi.

1 bárány, 2 bárány, 3 bárány...

Ha túl sok volt napközben a kávé, akkor bizony nehezen jön álom a szemedre, még akkor is, ha az utolsó csésze valamikor délután csúszott le. Több óra ugyanis, míg a kávé hatása elmúlik, érdemes elalvás előtt hat órával már nem kacsintgatni a kávéfőzőre.

Fent és lent, aztán még lejjebb

Nem a túlkávézás jele, de mindenképpen kellemetlen tünet az, hogy aki hozzászokott a kávéfogyasztáshoz, annak a kávémegvonás átmenetileg olyan érzést eredményezhet, mintha egy párnát szorítanának a fejére... Aki azonban ügyesen adagolja, az elkerülheti az ilyen állapotokat.

Két kávé közt: fent, aztán lent... Forrás: Shutterstock

Nem azt mondjuk, hogy egész nap vedeld a kávét, ám érezd, hol a határ –

de tartsd észben, hogy a kávé élénkítő hatása csak átmeneti, azt a legtöbb esetben kisebb-nagyobb „tunyaság" kíséri.

Jó hír, hogy a fenti „tünetek" elmúlnak, amint a kávé, a koffein kiürül a szervezetedből. Ha nem szeretnél újra a kávézás egyébként nagyon kellemes élményének kellemetlen mellékhatásaival szembesülni, állíts be magadnak egy „csészehatárt", és azt sose lépd túl!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.