Sültrizs-szindróma: tényleg megbetegít a maradék elfogyasztása?

rizs betegség ételmérgezés magazin maradék
A megfőzött, majd (jóval) később elfogyasztott keményítőtartalmú ételekkel kapcsolatos tévhitek és tények újabb hullámával talákokozhatunk mostanában az interneten. A „sült rizs szindrómaként" is elhíresült rengeteg embert foglalkoztat, ez azonban veszélyeket rejthet.

Számos cikk foglalkozik újabban az újramelegített keményítőtartalmú ételek, különösen a rizs és a tészta fogyasztásának veszélyeivel. A „sült rizs szindrómaként" is ismert jelenség – mely tulajdonképpen ételmérgezés – egyik kísérőtörténete egy brüsszeli diák halálesete. A fiatal egy tányérnyi olyan spagettit fogyasztott el újramelegítve, amelyet öt nappal azelőtt főztek készre – derült ki a HuffPost cikkéből.

Mi is az a „sült rizs szindróma"?

A brüsszeli diák halálának hátterében a Bacillus cereus baktérium által okozott ételmérgezés volt.

Forrás: Shutterstock

Az organizmus megtalálható a környezetünkben számos helyen, így a talajban és a keményítőtartalmú élelmiszerekben is. Shumaker szerint leginkább a főtt rizzsel hozható kapcsolatba, innen a szindróma elnevezése.

Hogyan tároljuk a főtt rizst, hogy elkerüljük a bajt?

A szakértő szerint a spórák főzés, forralás után is kicsírázhatnak, aktívvá válhatnak és elkezdhetnek toxinokat termelni. A toxin elfogyasztása az, ami megbetegíti az embereket. A spórák általában akkor csíráznak ki, amikor az élelmiszert a Shumaker által „hőmérsékleti veszélyzónaként" meghatározott 4 és 60 Celsius fok közötti hőmérsékleten tartják.

Érdemes közvetlenül a főzés után hűtőbe helyezni az ilyen jellegű élelmiszereket.

Forrás: Shutterstock

Mik a „sült rizs szindróma" tünetei?

Hasonlóan más típusú ételmérgezésekhez, a tünetek ebben az esetben is a hányás, a hasmenés és a hasi görcsök. Más baktériumokkal ellentétben, a Bacillus cereus 30 perccel, de akár hosszú órákkala az elfogyasztása után is tüneteket okozhat.

Mindettől függetlenül, nagyon ritka, hogy ez a fajta ételmérgezés halálhoz vezessen. Az antibiotikumos és más gyógyszeres kezelés hatástalan lehet bizonyos esetekben, így ha felmerül a betegség gyanúja, tanácsos sok folyadékot fogyasztani, és mielőbb orvoshoz fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.