Fantáziadús köretek nem csak diétázóknak rizs és krumpli helyett

Forrás: Shutterstock -
karfiol rizs rost köret vitaminok
Az olyan klasszikusnak számító köretek, mint a krumplipüré, tészta vagy rizs a legegyszerűbb ételek. De talán vannak ennél sokkal finomabb és laktatóbb alternatívák, amelyekkel könnyedén helyettesíthetjük kedvenceinket és még a fogyókúrázók is szeretni fogják.

Mai rohanó világunkban meglehetősen egyhangúan táplálkozunk. Rendszeresen ugyanazokat a köreteket esszük és tálaljuk a családunknak. Szerencsére azonban elég nagy a választék, amivel kiválóan pótolható a hagyományos garnírung. Lesz miből válogatni!

Quinoa

Ez a különleges elnevezésű növény gyakorlatilag egy az egyben a rizs tökéletes helyettesítője. A quinoa nem gabona, mégis kiválóan működik köretként, egyszerűen elkészíthető, ráadásul nagyon egészséges, íze enyhén diós. Fogyaszthatjuk reggelire tejjel, kásaként vagy hagyományos módon, minden olyan ételhez, amihez amúgy is rizst ennénk. A quinoasalátát ízlés szerint gazdagítjuk - tanácsolja a Bors.

Bulgur

A bulgur a közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan nagyon egészséges, bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a fehér rizsnek, de glikémiás indexe alacsonyabb, ezért beépíthető bármelyik diétás étrendbe. Rántott húsok, halak mellé is kiváló köret.

Érdemes kipróbálni a bulgurt is Forrás: Shutterstock

Grillezett spárga

Nincs jobb alternatívája a sült krumplinak, mint a finom és percek alatt elkészíthető grillezett spárga. Ez a zsenge zöldség rendkívül egészséges, hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, így segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, gazdag A-, C- és K-vitaminokban, bővelkedik a rostokban, és a benne levő aszparagin nevű aminosav miatt húgyúti fertőzés és felfázás esetén is jól alkalmazható.

Rántott cukkini

A cukkini 95%-a szöveti víz: így kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. A cukkini bizonyítottan javítja az emésztést és jótékony hatást gyakorol a látásra. A rántott cukkini kiválóan passzol lecsóhoz és a különféle főzelékekhez.

Grillezett karfiol

A rostban gazdag karfiol remekül helyettesítheti a krumplipürét. Grillezve, sóval, borssal fűszerezve húsok, halak mellett könnyed ebédként is megállja a helyét. Egy adag karfiol jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak. Rendszeres fogyasztása javítja a szív egészségét, támogatja az emésztést és az egyik legjobb gyulladáscsökkentő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.