Hasizmozz az álomhasért - Íme 5 remek gyakorlat

hasizom gyakorlat mozgás edzés kockahas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mikor máskor villanna ki a kockahas, ha nem a forró nyári napokban? Ha genetikailag nem nyerted meg a lottóötöst, akkor bizony nem árt megszeretni a hasizomgyakorlatokat. Azt azonban ne feledd, hogy a lapos hasért nemcsak edzeni kell, de a táplálkozásra is érdemes odafigyelni. Nagy Amarilla, az Ez zsír! aerobikoktatója legutóbb szuper faizomgyakorlatokat mutatott be, most pedig következzen a hasizom!

A bemelegítés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Hangolódj rá az edzésre egyszerű tornagyakorlatokkal, csípőkörzésekkel, gerincgördülésekkel, -csavarásokkal. A bemelegítésre mindenképp szánj 4-5 percet, így lecsökken a sérülés veszélye.

1. Egyszerű hasprés

A hasprést mindenki ismeri, aki rendszeresen sportol, azt azonban nagyon kevesen tudják, hogyan kell helyesen végezni. Felejtsd el a tornaóra felüléseit - ezek ugyanis tönkreteszik a derekat. Helyezkedj el hanyattfekvésben, húzd a lábakat telitalpra csípőszélességű terpeszbe. Tedd a kezeket tarkóra, az álladat pedig ne szorítsd a mellkasodhoz. Képzeld el azt, hogy az állad és a mellkas között egy teniszlabda van, így a tekintetedet irányítsd felfelé. Húzd be a hasadat, emeld meg a felsőtested annyira, hogy a képzeletbeli melltartópántod ne érjen a talajhoz. Majd lassan engedd vissza magad a szőnyegre. Ha ezt könnyűnek találod, akkor csak félútig engedd vissza magad. Mindig a feljövetelnél fújd ki a levegőt, és a lejövetelnél vegyél egy mély lélegzetet. Lassan végezd a gyakorlatot, hogy a mélyizmaid dolgozzanak.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?

A gyakorlat a hasizom felső részét dolgoztatja meg. Végezz el legalább 80-100 lassú hasprést a lapos, kockás hasért.

2. Ferdehasizom-gyakorlat

Nemcsak az egyenes hasizmoknak kell rendben lenniük, hiszen oldalt is ott vannak még a kritikus pontok. Ha megy a hasprés, akkor dolgoztasd meg a ferdehasizmokat a következő gyakorlattal. A kiindulóhelyzet ugyanaz, a "teniszlabda" még mindig ott van az áll és a mellkas között. Amikor felemelkedtél, forgasd el balra a jobb könyököt, tartsd ki egy kicsit, engedd vissza, majd le a felsőtestet. A gyakorlatot elvégezheted úgy, hogy jobb oldalra megcsinálsz 35-40 emelést, majd jöhet a másik oldal. De az is tökéletes, ha felváltva végzed az emeléseket.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

A karcsú derék nem csak derékgyakorlattal érhető el. Ha van kedved, szerezz be egy hulahoppkarikát, és használd napi 15 percet - hidd el, pár hónap alatt centiket karcsúsodik majd a derekad.

3. Hajrá, alhas!

Téged is idegesített már, amikor ülés közben felfedezted a has alján picit lógó, renyhült hasizmaidat? Különösen a szülés után jellemző ez a probléma, a rendszeres alhasi gyakorlatok végzésével azonban sokat javíthatsz a lógó pocak állapotán. Helyezkedj el hanyattfekvésben, a lábakat emeld el a talajtól, zárd össze őket, és tartsd meg derékszögben. Ha tudod, emeld meg a felsőtestedet is, a tenyereket pedig tedd a feneked alá. A tekintet enyhén felfelé nézzen, és nyújtsd ki lassan, a talajjal párhuzamosan a jobb lábadat, miközben a bal marad derékszögben. Végezd váltott lábakkal ezt a mozgást, de arra figyelj, hogy a behajlított láb mindig zárjon be a talajjal derékszöget. Lábanként végezd el legalább harmincszor a gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

Ha nehezítenéd a gyakorlatot, próbáld meg mindkét lábadat kinyújtani a talaj fölé. Ha viszont nehéz a gyakorlat még váltott lábbal is, akkor csak egy kicsit engedd le a nyújtott lábakat.

4. Alhas - ha elég edzett vagy

Ha úgy érzed, jó állapotban vannak a hasizmaid, megpróbálkozhatsz egy nehezebb gyakorlattal. Helyezkedj el hanyattfekvésbe, emeld meg a nyújtott lábakat derékszögig, a tenyereddel támaszkodj magad mellett a talajon. Lassan, koncentrálva arra, hogy a hasizmok dolgoznak, emeld meg a páros lábakat mindössze pár centit, majd lassan tedd vissza. Ha a lábakat nem tudod együtt tartani, tegyél a két lábad közé egy labdát, és végezd úgy az emeléseket.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

30 emelés remekül kiegészíti az edzésedet. Ha nehezen megy, kezdd kevéssel, és minden nap növeld az adagot egy kicsit.

5. Jógagyakorlat a jó emésztésért

Ha van kedved, próbálj ki egy nagyszerű jógapózt hasizomgyakorlat gyanánt. Nagyon fontos, hogy figyelj oda a helyes tartásra - így ezt a gyakorlatot csakis haladóknak javasoljuk. Ülőhelyzetben húzd fel a lábakat, a karokat támaszd meg magad mögött. Emeld meg a lábakat derékszögbe, majd lassan engedd el a talajt, és emeld a karokat párhuzamosan a talajjal. Ha megy, nyújtsd ki a lábakat. Figyelj arra, hogy a gerinced végig egyenes legyen, a hasadat pedig húzd be, amennyire csak tudod. Tartsd ki a pozíciót néhány másodpercig - ha megy, akár egy percig is -, majd lassan engedd le a tested a talajra. Végezd el a gyakorlatot párszor egymás után.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp:

A helyesen elvégzett gyakorlat jótékony hatással van az egész testedre: élettel tölti meg a gerincet, javítja az emésztést, regenerálja az alhasi szerveket. Stresszoldó hatása is van a gyakorlatnak, rendszeres végzésével pedig csökkentheted a menstruációs görcsöket.
Ha úgy érzed, eleget tettél már a kockahasért, akkor nyújts egy picit. Feküdj hanyatt, nyújtsd ki a karokat és a lábakat a talajon, és finoman nyújtózkodj ellentétes karral és lábbal.


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.