Gömbcukkini, fekete répa - furcsa formák és szokatlan színek a piacon

piac egészséges életmód zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég a piacon kóstoltunk finomabbnál finomabb paradicsomokat, amikor olyan zöldségekbe és gyümölcsökbe botlottunk, melyekre korábban még sosem figyeltünk fel. Nagyon örültünk, hogy ennyi - talán csak számunkra - újdonságot ismerhettünk meg. Szemezgessetek velünk!

Gömbcukkini

Szeretjük a cukkinit, de nagyon: rendszeresen próbálkozunk a klasszikus és különleges receptekkel, a gömbcukkini láttán azonban méginkább kedvet kaptunk a konyhatündérkedéshez. Ez a cukkiniféle éppen olyan, mint hosszúkás rokona, csak formában különböznek egymástól. A gömbcukkini legfőbb pozitív vonása, hogy alakja miatt kiválóan lehet tölteni - próbáljátok ki!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Lila burgonya

A fekete héjú, belül kékeslila színű zöldségféle Peruból és Bolíviából származik, itthon közel sem annyira népszerű, mint például Írországban és Franciaországban, ahol lila chipset is készítenek belőle. Ugyanúgy "működik", mint a hétköznapi, fehér burgonya, a különbség igazából csak az, hogy tartja a színét, és minden étel lila lesz tőle. A lila színért az antocián nevű antioxidáns felelős - ez található a céklában is, szerepe pedig a szabad gyökök elleni védekezésben jelentős. Mielőtt bárki azt hinné, ez a burgonya a géntechnológia csodája, fontos megjegyezni, hogy a lila burgonya nem génmanipulált, hanem abszolút természetes fajta. Bár az ára kissé borsos - mi 690 forintért vásároltuk kilóját.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Piros-fehér csíkos cékla

A cékla egy igazi gyógyító szuperzöldség - mi is imádjuk, ebben a cikkünkben pedig még kedvenc receptünket is bemutattuk. Céklából létezik fehér belsejű is - mi csíkos változatot találtunk, ami szintén egészséges, ám sokkal kevesebb rákellenes hatású anyagot tartalmaz, mint a hagyományos rokona.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Fekete sárgarépa

Ez a zöldség nyújtotta a legmeglepőbb látványt: kissé félelmetes volt látni egy jellegzetes sárgarépát kívül sötétbíbor, belül narancsos színben. Bátran kóstold meg, különbséget alig érzel a hétköznapi répához képest. Az viszont biztos, hogy egy salátát vagy a grillzöldséget fel tud dobni az abszolút szokatlan színével. Főzés közben ereszti a színét, de párolásra például kiváló.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Pogácsabarack

Hol van már a klasszikus őszibarack és a nektarin? Persze, ezek a gyümölcsök még mindig bőségesen megtalálhatók a piacon, de egyre népszerűbb a lapos pogácsabarack is. Ez nem is csoda: az Európában mindössze 200 éve ismert gyümölcs nem csöpög, és az íze is kitűnő, emellett nagyon édes.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Sárga málna

Ez volt az a gyümölcs, amire még a hatalmas budai piacon sem sikerült rábukkanni, ám egy szemfüles kolléganőnk egy tihanyi piacon sikerrel járt, így nem hagyjuk ki, hogy megmutassuk nektek a sárga málnát. Ez a gyümölcs inkább csak díszítőelem gyanánt, különlegességként kiváló, egyébként nincs olyan intenzív málnaíze, mint a hagyományos társának. Bálint gazda oldalán találtunk róla leírást, ha érdekel, itt elolvashatod!

Forrás: life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.