Immunerősítő, gyulladáscsökkentő - 2015 új kedvence az édeskömény

Forrás: Thinkstock -
diéta Bocuse d Or-szakácsverseny édeskömény egészség étkezés zöldség Ihász Katalin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei Bocuse d'Or szakácsversenyen a kötelező jelleggel felhasználandó alapanyag az édeskömény volt. De mi is ez az egzotikusnak hangzó csodanövény? 

Építsd be a diétádba az édesköményt!

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik, ánizskapor néven is ismert, ánizsos íze miatt. Egyedülálló antioxidáns- és egészségjavító hatással rendelkezik, ráadásul A- és B-vitaminból is rengeteg található benne. Sőt, nagy mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat tartalmaz, amelyek mind elengedhetetlenek egy kiegyensúlyozott diétához.

Forrás: Thinkstock

Gyulladások ellen kiváló

Az édeskömény gyulladáscsökkentő hatású, így javasolt a fogyasztása azok számára, akik bármilyen gyulladásos betegséggel küzdenek. "Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően immunerősítő, javítja az általános közérzetet. Az egyik legjobb puffadásgátló és görcsoldó gyógynövény, ennek hatására kedvezően hat az emésztőrendszerre" - mondja róla Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője. Még az erős hasgörcsöt is képes megszüntetni, főként tea formájában fogyasztva. Ha többet ettél nehéz ételekből, mint szabadott volna, rágcsálj egy kis édesköményt, ami semlegesíti a teltségérzést.

Így fogyaszd!

Magas C-vitamin-tartalma miatt nyersen a legegészségesebb. Próbáld ki lereszelve, leöntve egy kis olivaolajjal vagy lenmagolajjal. Ha az erős ánizsos ízvilág nem a kedvenced, főzd meg krémlevesnek vagy grillezve próbáld ki. A főzés során ugyanis eltűnik az erős ánizsos íz, így halak, csirke mellé kiváló köret. Tápértéke alacsony, így akár esti nasiként is eheted, bármilyen diétában megállja a helyét, ugyanúgy, ahogy a zeller.

Forrás: Thinkstock

Edd szépre magad!

Korábban bemutattunk néhány ételt, amik nemcsak finomak, de jót is tesznek a testednek kívül, belül. Illetve vitaminokra is nagy szükséged van, főleg, ha diétázol és edzel.

Ezt próbáld ki!

Stőhr Gréta vegán szakácsnő, a Life.hu sztárszerzője is imád édesköményt használni az ételekbe, meg is mutatta nekünk kedvenc receptjét.

Narancsos édesköménysaláta

Hozzávalók:

1 narancs filézve (magjaitól, héjától és a fehér résztől megtisztítva)
1 fej édeskömény
fél lilahagyma nagyon vékony félkörökre vágva

öntet:
1 narancs leve
1 ek extra szűz olíva- vagy dióolaj
1 mk chilipehely
csipetnyi frissen őrölt tarkabors
1 mk tiszta só
1 tk rizs- vagy juharszirup

Így készítsd el!

A köményről lehámozzuk a külső héját, majd egy nagyon éles késsel, óvatosan hajszálvékony, hosszanti szeletekre vágjuk. A lilahagymával is így járunk el. A narancsot is a lehető legvékonyabbra szeleteljük. Egy salátástálba tesszük a lilahagymával és a köménnyel együtt. Végül az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát, ezt is összekeverjük. Chilipehellyel megszórhatjuk, és tálalás előtt fél órát hűtőben érleljük. Isteni lesz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.