Tényleg egészséges a pokémonvadászat, vagy átvertek minket?

Forrás: Youtube -
fitnesz testmozgás Pokémon Go egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igaz, hogy a telefonos alkalmazás megmozgatja az embereket, de ennél egészségesebb módszerek is vannak arra, hogy kialakíthassuk a mozgás szeretetét.

Olyasvalakitől, aki már több mint két évtizede dolgozik a fitnesz és a táplálkozás iparágában, azt várnánk, hogy lelkesen üdvözli a Pokemon GO alkalmazást. Végül is a GPS-koordinátákat használó, kiterjesztett valóságot felhasználó játék aktívvá változtatja az ülő életmódot folytató embereket. Igen,

a játékosok az eddigi nulláról 9 kilométerre is növelhetik napi gyaloglásuk mennyiségét, miközben Pikachu után kutatnak.

Forrás: Dreamstime

A hajdani kanapéhuszárok most élvezik a mozgás örömét, felállnak, és elhagyják a házat. A játékosok bizonyos közösséget is építenek a kiterjesztett valóság örve alatt a vadászat közben. A média pedig hangosan, nagy pénzekért harsogja a Pokémon GO egészségügyi, szabadidős és közösségi előnyeit.

A játék alapját képező kiterjesztett valósághoz hasonlóan azonban a játék egészségügyi előnyeinek egy része is csupán illúzió.

A játék robbanásszerű elterjedése óta gyalogosokat ért sérülésekről, forgalmi dugókról, sőt még tömegpánikról is beszámoltak New Yorkban, amikor az emberek egy nagyon ritka pokémonfigurát pillantottak meg. Játék közben két férfi lesétált egy szikláról, egy férfit késsel leszúrtak, kettőt pedig kiraboltak.

Forrás: Youtube

A sérülések és bűncselekmények mellett azonban a Pokémon GO talán legsúlyosabb hátránya az, hogy kiemeli az embereket a saját életükből, és aktív módon beledob bennünket valaki más játékába – időnként akár napi több órán át. Tehát a testi egészségünkre gyakorolt hatása is megkérdőjelezendő, ráadásul a pszichénkre gyakorolt hatása is aggasztó.

Nincs értelme újabb okot keresnünk arra, hogy elmenekülhessünk a saját életünkből, amit sajnos már amúgy is számtalan formában megteszünk – gondoljunk csak a Facebookra, a televízióra, az e-mailre, az alkoholra, az SMS-ezésre és az evésre.

Ideje búcsút intenünk a játéknak, és aktív játékosává válni a saját életünknek. Hogyan?

Forrás: Life.hu

Tulajdonképpen ugyanazoknak a módszereknek a kiaknázásával, amelyeket a játékkészítő iparág is használ: titokzatossággal, ösztönzéssel, nevetéssel és sikerélménnyel – tanácsolja Steve Shenbaum, a Game On kommunikációs cég alapítója, amely a vezetői képességek fejlesztése és a csapatépítés céljából szakosodott a játékdinamikára. A szakember szerint kezdetnek a következő tippeket kell megfogadni a testmozgások kivitelezésében:

  • Szőjük bele a testedzésbe a meglepetés erejét
  • Adjunk magunknak értelmes ösztönzéseket
  • Találjuk meg az élet örömeit
  • Szerezzünk sikerélményeket

Ezek segítségével visszavehetjük a játék feletti irányítást, saját életünk szereplőjévé válhatunk, ráadásul hatékony testmozgást végezhetünk a városban kóborlás helyett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.