Csökkentsd a cukorfogyasztásod minimálisra ezekkel az egyszerű ötletekkel

Forrás: Shutterstock -
életmódváltás cukor desszert Éhség ötletek édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukor ott les ránk szinte minden készételben, italban. Gyakran nem is tudjuk, hogy mennyi fehér „méreg” kerül egy-egy általunk igen kedvelt, elsőre talán édességnek nem is gondolt termékbe. Számolj le a cukor iránti vágyaddal pár egyszerű trükkel!

Távolítsd el a lakásból

Végezz egy alapos tisztogatást a konyhai szekrényedben és kamrádban. Nem kell természetesen mindent kihajítanod a kukába, de ami indokolatlanul sok cukrot tartalmaz, annak kívül tágasabb. Ilyenek például a kekszek – még a háztartási is! –, csokoládék, ízesített joghurtok, szénsavas üdítők és a nem 100 százalékos gyümölcslevek is. Ezeket mind könnyedén tudod pótolni egészséges és csupán természetesen előforduló cukrokat tartalmazó élelmiszerekkel.

Az így szatyorba került édességeket, nassolnivalókat adományozd el, hiszen ezek kis mennyiségben nem jelentenek veszélyt, de csáberejük megtörheti az életmódváltásodat.

Ami sok cukrot tartalmaz, azt jobb, ha eltávolítod otthonról Forrás: Shutterstock

Tervezd el előre, hogy mikor fogsz bűnözni

A cukor sok embernél függőséget okoz, így egyik napról a másikra nagyon nehéz lemondani róla. Nem ritka, hogy szó szerint elvonási tünetek jelentkeznek, ami fáradtságban és idegeskedésben egyaránt megnyilvánulhat. Ha tudod, hogy hétvégén megengedsz magadnak egy gombóc fagylaltot vagy egy szelet süteményt, sokkal könnyebben átvészeled a napokat. Hidd el, hogy idővel egyre ritkábban fogod megkívánni, sőt. Egy régen imádott desszert pár nap után már nem is fog olyan jólesni, hiszen elszoksz a túlzottan édes íztől.

5 + 1 dolog, amit nem tudtunk a cukorról

Bár nemzetközi összehasonlításban édesszájú hírében állnak a magyarok, ez csak részben igaz. Egy friss, országos kutatás szerint gyakran eszünk édességet, ám a felnőttek között kisebbségben vannak azok, akik a túrós csuszára, a palacsintára vagy éppen a káposztás tésztára cukrot hintenének, viszont a kávét, teát a többség édesítve issza. Ha üdítőről van szó, a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatokat is egyre többen választják. Olvasd tovább!

Pótold mással

A cukorért sóvárgó szervezetedet kielégítheted gyümölcsökkel, de az esti nassolást is kiválthatod olajos magvakkal vagy zöldséges mártogatóssal. Az üdítők helyett készíts cukormentes limonádét vagy teát lehűtve, de a legjobb, ha vizet iszol.

Az esti nassolást kiválthatod olajos magvakkal Forrás: Shutterstock

Ne gyengülj el

Sose engedj a pillanatnyi csábításnak, gondolj a csaló napokra, és sétálj nyugodtan el egy cukrászda előtt, vagy térj be, de kérj paleo süteményt. A vágy elmúlik, ha lefoglalod magad: a cukorleszokás időszakában próbálj otthon tevékenyebb lenni, mint szoktál.

Sok sikert!

A legjobb kalóriaszegény koktélok bulizós estékhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190506-a-legjobb-kaloriaszegeny-koktelok-bulizos-estekhez.htmlA koktélok nem épp diéta barát mivoltukról híresek, ám az alapreceptjükben történő némi változtatással sok kalóriát spórolhatsz. Tehát a most következő alkoholos italok nem cukormentesek, de fogyókúra vagy egészségtudatos életmód mellett kisebb lelkiismeret-furdalással fogyaszthatod őket, ami igazán szuper hír. Ez Zsír!OrigoNegatív kalóriatartalmú ételek – Mítosz vagy valóság?http://www.life.hu/ez-zsir/20190421-negativ-kaloriatartalmu-etelek-mitosz-vagy-valosag.htmlA fogyókúra során egészen biztosan találkoztál már olyan élelmiszerekkel, amelyekről azt állították, hogy a fogyasztásukkal – vagyis inkább emésztésükkel – több kalóriát égetsz el, mint amennyi bennük van. Lehetséges evéssel fogyni? Egy új tanulmány most kimondja az igazságot. Ez Zsír!OrigoSzuper otthoni kardióedzés, ha nem szeretsz futni – videóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190310-otthoni-kardio-edzes-ha-nem-szeretsz-futni-video.htmlKétféle ember létezik, aki szeret futni, és aki nem. Azt nehéz lenne elvitatni a futástól, hogy az egyik legjobb kardiógyakorlat, ugyanakkor nem szabad abba az önámításba esnünk, hogy csak ez áll rendelkezésünkre. Ez Zsír!OrigoMaximális kalóriaégetés 4 perc intenzív edzésselhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190114-maximalis-kaloriaegetes-4-perc-intenziv-edzessel-a-tabatamodszer.htmlA Tabata-módszer a japán olimpiai gyorskorcsolyázó csapat teljesítményének maximális növelésére használt edzésformaként kezdte pályafutását. Nevét megalkotójáról, Izumi Tabata professzorról kapta, aki kutatótársaival vizsgálta a magas és mérsékelt intenzitású edzések élettani hatásait. Ennek a kutatásnak köszönhetjük a Tabata-módszert, amely ma már az egyik leghatékonyabb kardió típusú edzésforma. Ez Zsír!OrigoNégy, itthon kevésbé ismert gabonaféle az egészség oltárán http://www.life.hu/ez-zsir/20181125-4-gabonafele-melyek-rengeteget-tehetnek-az-egeszsegert-es-a-fogyasert.htmlTörj ki a zab és a rozs bűvköréből! Az egészség és a fogyás érdekében sokkal több zöldséget kell ennünk, de ez nem feltétlenül jelenti kizárólag a rizs és a vibrálóan színes növények töménytelen mennyiségű fogyasztását. Most mutatunk négy olyan, itthon kevésbé ismert gabonafélét, amelyekkel egyrészt változatosabbá teheted az étkezésedet, másrészt pedig jót teszel a szervezeteddel. Ez Zsír!OrigoA jojóeffektus előrébb hozhatja a halálodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181008-a-jojo-effektus-jojo-dieta-szivrohamhoz-halalhoz-vezethet.htmlEgy új tanulmány szerint a súly, a vérnyomás és a koleszterin ingadozása növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.