Zsírosak, olajosak, mégis szuper egészségesek

olajos mag egészséges étkezés olívaolaj telítetlen zsírsavak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olajoktól és a zsíroktól minden fogyókúrázó és alakformáló próbál tartózkodni. Fontos azonban megérteni, hogy a jótékony zsírok nélkül nem lehetünk egészségesek. A következőkben mutatunk pár olyan forrást, amelyek bár igen gazdagok az előbb felsoroltakban, mégis szinte elengedhetetlenek, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni.

1. Extra szűz olívaolaj

Ez az igen egészséges olaj számtalan polifenolt tartalmaz, amelyek szervezetünk számára igen előnyös vegyületek. Többek között gyulladáscsökkentő és keringésvédő hatásukról is ismertek. Sőt csökkentik a rákos megbetegedések kialakulását, valamint segítik az emésztést.

Az extra szűz olívaolajban lévő polifenol gyulladáscsökkentő, és segíti az emésztést Forrás: Shutterstock

2. Tökmag

Ez az olajos mag kiváló magnéziumforrás – ennek megfelelő szintjére azért érdemes odafigyelni, mert, ha nagyon lecsökken, annak többek között a vércukorszintünk és a vérnyomásunk látja kárát. Egy felnőttnek naponta 400 mg magnéziumra van szüksége, 28 gramm tökmagban pedig 168 mg van.

3. Szőlőmagolaj

Gazdag telítetlen zsírokban, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, valamint antioxidánsokban és linolsavban is gazdag. Főzni és sütni is lehet vele, de salátákban is igen kedvelt olaj.

4. Avokádó

Itthon kevésbé kedvelt növény, pedig ez is tele van telítetlen zsírokkal, csökkenti a „rossz" koleszterin szintjét, nem mellesleg pedig kiváló káliumforrás.

Az avokádó tele van telítetlen zsírokkal, csökkenti a „rossz" koleszterin szintjét Forrás: Shutterstock

5. Lenmag

Azt hihetnéd, hogy az omega-3 zsírsavakat csak a tengeri halakból tudod kinyerni, pedig a lenmag kiváló forrása ennek a fontos tápanyagnak.

6. Szardínia

Olajos hal, igaz? Nos, tengeri állat lévén, rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezenkívül pedig igen magas a D-vitamin-tartalma is.

7. Dió

Omega-3 zsírsavat a dió is tartalmaz, emellett pedig fehérjét is. Ezek együttesen kiválóan hatnak az immunrendszerünkre.

A dióban lévő omega-3 zsírsavak és a fehérje kiválóan hatnak az immunrendszerünkre Forrás: Shutterstock
Négy, itthon kevésbé ismert gabonaféle az egészség oltárán http://www.life.hu/ez-zsir/20181125-4-gabonafele-melyek-rengeteget-tehetnek-az-egeszsegert-es-a-fogyasert.htmlTörj ki a zab és a rozs bűvköréből! Az egészség és a fogyás érdekében sokkal több zöldséget kell ennünk, de ez nem feltétlenül jelenti kizárólag a rizs és a vibrálóan színes növények töménytelen mennyiségű fogyasztását. Most mutatunk négy olyan, itthon kevésbé ismert gabonafélét, amelyekkel egyrészt változatosabbá teheted az étkezésedet, másrészt pedig jót teszel a szervezeteddel. Ez Zsír!OrigoKanapés edzés – Szerezd vissza a motivációdat: videóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181118-kanapes-edzes-hogy-visszaszerezd-a-motivaciodat-a-rendszeres-testmozgashoz.htmlA legtöbb motivációs írás úgy kezdődik, hogy állj fel a kanapéról, és vágj bele az edzésbe. De lássuk be, hogy ez a legtöbbször szörnyen nehéz: még lelkesek vagyunk, amíg olvasunk, de mikor hozzáfognánk, egyből elmegy a kedvünk. Nos, ez most másként lesz, hidd el! Ez Zsír!Origo5 dolog, amitől öregebbnek tűnik a bőrödhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181015-5-dolog-amitol-oregebbnek-tunik-a-borod-az-arcod.htmlArcbőrünket nagy gonddal ápoljuk, ma már számtalan kozmetikai készítményt használhatunk, a sminkeltávolítóktól kezdve a ránctalanítókon át egészen a hidratálókig. A különböző bőrhibáinkra is találunk már krémeket, de a legtöbben alapozóval próbáljuk elérni a tökéletes bőr látszatát. Ám csak kevesen tudják, hogy életmódunk nagyban befolyásolja bőrünk szépségét. Nézd meg, mik gyilkolják láthatatlan módon a bőrödet. Ez Zsír!Origo5 alattomos dolog, ami edzés és diéta mellett sem enged fogynihttp://www.life.hu/ez-zsir/20180827-5-alattomos-dolog-ami-edzes-es-dieta-mellett-sem-enged-majd-fogyni.htmlA legtöbb fogyni vágyó nem rohan el edzőhöz, nem készíttet magának személyre szabott diétás étrendet. Sokan csupán próbálják a barátoktól hallott vagy épp divatos alakformálási tippeket a saját életritmusukhoz igazítani. Ilyenkor gyakran tapasztalhatják, hogy hiába „szenvednek”, nem látszik annak eredménye. Mutatjuk mi a fogyásbuktató-lista első öt helyezettje. Ez Zsír!OrigoA jojóeffektus előrébb hozhatja a halálodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181008-a-jojo-effektus-jojo-dieta-szivrohamhoz-halalhoz-vezethet.htmlEgy új tanulmány szerint a súly, a vérnyomás és a koleszterin ingadozása növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Ez Zsír!OrigoA legfurcsább zöldségek és gyümölcsök, melyeket érdemes beépítened az étrendedbehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180507-a-legfurcsabb-zoldsegek-es-gyumolcsok-melyeket-be-kell-epitened-az-etrendedbe.htmlSzámos egzotikus növény kapható már nálunk is, de sokkal csak szemezünk, hiszen nem tudjuk, hogy milyen ízvilágra számíthatunk részükről. Sok esetben a felhasználás ismeretének hiánya is a kosarunkba kerülés útjában áll. Most mutatunk összesen hét gyümölcsöt és zöldséget, melyekhez pár perc múlva egész biztosan kedvet kapsz. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.