Sokat kávézol, teázol? Vagy diétás étrendet követsz? Akkor vasat érdemes szedned, de nem mindegy, hogy mit!

Forrás: Shutterstock -
Vas diéta maltofer2019 tea kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyoldalú táplálkozással, napjaink változatos diétairányzataival sok vitamintól és ásványi anyagtól, például vastól fosztjuk meg a szervezetünket, pedig utóbbi az életműködéseinkhez elengedhetetlen. A vas teljes megvonása például a szervezet összeomlásához vezet. De nem csak az ételekre kell odafigyelnünk, ha el akarjuk kerülni a vashiányt, az sem mindegy, hogy mit iszunk! Talán nem is gondolnád, de a rendszeres kávézás és teázás is rontja a vas felszívódását. Így pótold a vasat, ha sem a megszokott étrendedről, sem a koffeinadagodról nem akarsz lemondani.

A testünknek számos ásványi anyagra, nyomelemre és vitaminra van szüksége az egészséges működéshez. Ilyen a vas is, amely nyomelemre a szervezetünk minden sejtjének szüksége van, de

mégsem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy elegendő mennyiségű vassal lássuk el a testünket.

A vörös húsokban gazdag táplálkozás elvileg biztosítja, hogy ne alakuljon ki a vashiány Forrás: Shutterstock

Pedig vérképzésünkhöz, sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, idegrendszerünk, immunrendszerünk, szívizomzatunk és vázizomzatunk normál működéséhez elengedhetetlenül szükséges a vas. Mivel a vas a vörösvértestekben található oxigénszállító fehérje, a hemoglobin egyik fő alkotóeleme,

hiányában károsodik a vérképzés, idővel vashiányos vérszegénység alakul ki,

csökken a vér oxigénszállító képessége, aminek következtében nem jut elegendő oxigénhez a szervezetünk – hogy csak a legismertebb problémát emeljük ki a vas számos funkciója közül. A vas élettani szerepe tehát felbecsülhetetlen. A változatos, egészséges, vörös húsokban gazdag táplálkozás elvileg biztosítja, hogy egészséges embereknél ne alakuljon ki a vashiány. Manapság azonban, amikor sokan követnek különböző divatos diétákat, és teljes élelmiszercsoportokat hagynak el az étkezésükből, nehéz biztosítani a megfelelő vasmennyiséget.


A már egy ideje nagy népszerűségnek örvendő paleolit diéta is tartogathat veszélyeket, habár elsőre olybá tűnhet, hogy ezzel az étkezéssel sok vasat juttathatunk a szervezetünkbe, hiszen állati eredetű alapanyagokra – amelyekből a vas leginkább hasznosul – és zöldségekre épül. Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy

a bevitt ásványi anyagok és vitaminok szervezetünkben való felszívódása és hasznosulása akkor a leghatékonyabb, ha változatosan étkezünk.

Ha egyoldalú diétát követünk, akkor a vas megfelelő pótlására oda kell figyelnünk Forrás: Shutterstock

Veszélyes teljes élelmiszercsoportokat kihagyni, ebből a szempontból pedig a paleo diéta nagyon szigorú. Nem engedi meg például a hüvelyesek bevitelét, amelyek szintén jó vasforrások, ha nem is annyira, mint az állati eredetűek. A legtöbb dietetikus és orvos is óva int az olyan diétáktól, amelyek szigorúan tiltanak és kiiktatnak ételeket:

az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, különben rengeteg vitamintól és nyomelemtől fosztjuk meg a szervezetünket.

Ha mégis elkötelezetten hiszünk az ilyen étkezésben, akkor az ásványi anyagok, így például a vas megfelelő pótlására oda kell figyelnünk.

Az egészséges étkezés a szervezetünk megfelelő tápanyag-ellátottságának alapja, de nemcsak erre kell odafigyelnünk, ha el akarjuk kerülni a különböző hiánybetegségeket, köztük az egyik leggyakoribbat, a vashiányt. Bizony, az sem mindegy, hogy milyen folyadékokat viszünk be a szervezetünkbe. Egyes italok ugyanis jelentősen csökkentik a vas felszívódását vagy közvetlenül, vagy közvetve.

Többek között a kávé is olyan folyadék, amely rontja a vas hasznosulását Forrás: Shutterstock

A cukrozott, szénsavas üdítők, a kávé és a tea mind olyan folyadékok, amelyek rontják a vas hasznosulását.

A koffein és a teában lévő csersav, vagy más néven tannin ugyanis megköti a vasat, ezért azoknál, akik sokat fogyasztanak ezekből az italokból, az étellel bevitt vas hasznosulása zavart szenved, ezért más forrásból kell gondoskodnunk a pótlásáról, de nem mindegy, hogy milyen vaspótlást választunk!

Ha az étrendünk, vagy egyéb étkezési szokásaink miatt fennáll a vashiány veszélye, akkor különböző készítményekkel kell pótolnunk

ezt az ásványi anyagot, a vasat ugyanis a szervezetünk nem tudja előállítani. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit szedünk, mivel a szájon át bevitt vasnak körülbelül 10 százaléka hasznosul. A javasolt napi adagolásban meglehetősen alacsony (18 mg) vastartalmuk miatt az étrend-kiegészítők nem alkalmasak a vas pótlására.

Ha az étrendünk miatt fennáll a vashiány veszélye, akkor különböző készítményekkel kell pótolnunk Forrás: Shutterstock

A vashiány elkerülésére ezért klinikailag bizonyítottan hatásos, gyógyszernek minősülő készítményeket ajánlatos alkalmazni,

amelyeknek elemi vastartalma optimálisan magas (100 mg). Vaspótló gyógyszerkészítmények esetén figyeljünk a helyes alkalmazásra! Csak az a vaskészítmény vehető be étkezéssel egyidejűleg, melyet így ajánl a betegtájékoztató. A legtöbb vastartalmú gyógyszert azonban azért kell éhgyomorra szedni, mert az étkezés csökkenti a bennük lévő vas felszívódását és ezáltal a kezelés hatásosságát.

5 + 1 ok, hogy miért egyél minél több eprethttp://www.life.hu/ez-zsir/20190522-ezert-egyel-minel-tobb-epret-indul-az-eperszezon.htmlEz a pirosló, külsejében is csodálatos gyümölcs legalább annyira finom, mint amennyire egészséges. Érdemes kiélvezni a szezonját, és minél többet fogyasztani a frissen szedett eperből. Ez Zsír!OrigoJógával lazít Majoros Hajnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190522-jogaval-lazit-majoros-hajni.htmlMajka felesége, Majoros Hajnalka nemrég részt vett egy jógatáborban. Ez Zsír!OrigoEltűnhetnek az üzletekből a ketreces tartásból származó tojásokhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190522-eltunhetnek-az-uzletekbol-a-ketreces-tartasbol-szarmazo-tojasok.htmlNemzetközi áruházláncok jelentették be, hogy pár éven belül eltüntetik polcaikról a ketreces tartásból származó tojásokat. A szakértő szerint így drágulhat majd a termék. Ez Zsír!--Csökkentsd a cukorfogyasztásod minimálisra ezekkel az egyszerű ötletekkelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190520-csokkentsd-a-cukorfogyasztasodat-minimalisra-ezekkel-az-egyszeru-otletekkel.htmlA cukor ott les ránk szinte minden készételben, italban. Gyakran nem is tudjuk, hogy mennyi fehér „méreg” kerül egy-egy általunk igen kedvelt, elsőre talán édességnek nem is gondolt termékbe. Számolj le a cukor iránti vágyaddal pár egyszerű trükkel! Ez Zsír!OrigoBódi Sylvi elképesztő mutatványt mutatott be a rúdonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190522-bodi-sylvi-elkepeszto-mutatvanyt-mutatott-be-a-rudon.htmlBódi Sylvi újra régi szenvedélyének hódol: rúdtáncol. Ez Zsír!OrigoEgy influencer megmutatta követőinek, mi a különbség a koplalás és egészséges étkezés közötthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190521-egy-influencer-megmutatta-kovetoinek-mi-a-kulonbseg-a-koplalas-es-egeszseges-etkezes-kozott.htmlEgy népszerű influencer videón mutatatta meg, miért nem éri megkoplalni a vékony alakért. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.