Hogyan lesz egy fekete kiskutyából szürke szőrű felnőtt eb? Eláruljuk!

kutyakölyök, tacsi, kiskutya, kutya
Házi kedvenc kutya kutyaszőr
Ha volt már kiskutyád, bizonyára magad is észrevetted, hogy idővel megváltozik bundájának színe. Tudtad, hogy ennek különböző okai is lehetnek?

A kölykök szőrzetének színe sokat változik, míg felnőnek. Később pedig a bunda fakulását, őszülését a természetes öregedési folyamat okozza. Ugyanakkor a gyógyszerek, a napfény, a tápláltsági állapot és a bőrbetegségek mind befolyásolhatják a kutya színének változását.

Egészséges szőrzet

A kutyák egészséges szőrzete puha, viszonylag sima és fényes. Normális körülmények között nem zsíros és nincs erős szaga se. Ha a kutyád szőre fénytelen, száraz és töredezett, akkor egészségi probléma állhat a háttérben.

Kölyökkor

A kutyáknál 6-18 hónapos korban kezdődik meg a selymes, lágy kölyökbunda minőségének és a színének változása. A folyamat teljesen természetes és időnként különösen látványos lehet, amit az eltérő bundatípusok is befolyásolnak. Ennek oka főként a hormonális változásokban rejlik, ez azonban nem korlátozódik kizárólag a kölyökkorra.

A napfény és az évszakok

A káros UV sugárzás a kutyák bundájának is árt. Ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a nyári hónapokban a legtöbb kutya szőre világosabb árnyalatot ölt, ha 3-4 óránál több időt tölt a napon. A fekete kutyáknál ilyenkor sokszor megfigyelhető vöröses elszíneződés, míg télen a szőrzet sötétebb árnyalatot ölt és dúsabbá válik.

Barnás foltok

A fehér, világos színű kutyáknál, mint amilyen a máltai selyemszőrű is, a szemeknél és a pofánál barnás-vöröses színelváltozások jelennek meg, ami teljesen természetes. Ezt a kutya nyálában és könnyében található porfirin nevű anyag okozza.

Nyírás

Vannak kutyafajták, melyek rendszeres ápolást igényelnek otthon vagy a kozmetikusnál, míg más fajták bundáját nem szabad lenyírni. Ilyen többek között a golden retriever, a border collie, vagy a szibériai husky. Ezen fajták nyírásakor károsodhat a fedőszőrzet, ami miatt megváltozhat a bunda színe és textúrája. Kivételes esetek mindig vannak, ilyen például az elhanyagolt, összefilcesedett, már menthetetlen bunda, egy bőrbetegség, vagy egy állatorvosi beavatkozás, amikor mindenképp nyírni kell a szőrzetet.

A Yorkshire Terrierek bundája rendszeres kozmetikai kezelést igényel Forrás: Origo

Természetes őszülés

Ahogy az ember, úgy a legtöbb állat is megőszül az idő múlásával. A kutyáknál jellemzően a pofa és a szem körül jelennek meg először a világos szőrszálak, mivel csökken a pigmentek termelődése. Idősebb kutyáknál a szőrzet színe, sűrűsége és tapintása is megváltozhat, ami okozhat kifakult és sötétebb foltokat is.

Ekkor keresd fel állatorvosod:

  • A hiperiózist, vagyis a pajzsmirigy alulműködését jelzi, ha kutyád meghízik, lelassul és kedvetlen lesz, illetve ha bundája megfakul, töredezik, vagy szőrhiányos foltok alakulnak ki. A betegség gyógyszeres kezeléssel jól kezelhető.
  • Amennyiben világos, fehér szőrű kutyádnál a szemek és a pofa mellett, a sokat nyalogatott helyek, például a mancsok is elszíneződnek, akkor a könnycsatorna vagy a fogágy betegsége állhat a háttérben.
  • A vitiligo vagyis pigmentvesztés egy autoimmun betegség, mely miatt a kutya testén drasztikusan kiterjedő fehér szőrfoltok jelennek meg. Ez lehet átmeneti és tartós is. A foltok legtöbbször a kutya orrán és pofáján jelennek meg, de az egész testre is kiterjedhetnek. A betegség hátterében a melanociták (pigmentekért felelős sejtek) működésének leállása és pusztulása áll, amit főként genetikai tényezők okozhatnak. 
  • A nem megfelelő tápanyagbevitel szintén kiválthatja a szőrzet minőségének romlását és színének változását. Ilyenkor a szőrzet elgyengül, töredezik és fénytelenné válik. A megfelelő vitaminok, ásványi anyagok, a fehérje és a zsír bevitelének hiánya, illetve az emésztési problémák hosszú távon nem csak a bundát érintik, hanem az egész szervezetet is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.