Tiltólistás ételek Japánban: ezeket kerüld, ha hosszú életre és karcsú alakra vágysz

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Japán a világon a legmagasabb várható élettartammal rendelkező ország. Friss adatok alapján a nők átlagosan 87,7 évig, a férfiak pedig 81,6 évig élnek. A hosszú élettartamhoz pedig nagyban hozzájárul a japánok egészséges étrendje. De mely ételeket kerülik el annak érdekében, hogy egészségesebbek maradjanak? Íme az étkezésre vonatkozó tiltólista.
A japánok nagyon kevés vörös húst fogyasztanak. Étkezéseikből azonban nem hiányozhatnak a halak, algák, zöldségek és hüvelyesek. Az egészséges életmódjukhoz hozzájárul a mértékletesség is. De a japán nők titka nem csak a diéta. A táplálkozás mellett hosszú élettartamukhoz hozzájárulnak még a jó higiéniai szokások, a testi-lelki jóllét, a testmozgás, és természetesen a genetika is. Emellett ezeket a tiltólistás ételeket igyekeznek elkerülni, hogy hosszú, egészséges életet élhessenek.
Ezek az iparilag feldolgozott gabonapelyhek sok hozzáadott cukrot, viszont kevés rostot tartalmaznak. A túl sok cukor vérnyomásproblémákhoz, súlygyarapodáshoz, fokozott gyulladásokhoz és a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez vezethet. Ezért érdemes kerülni őket reggelire.
A táplálkozási szakértő inkább túrót, gyümölcsöket, joghurtot és zabpelyhet javasol reggeli gyanánt.
A hot dog virsli feldolgozott hús, ami sok sót és telített zsírokat tartalmaz, amelyek növelhetik a vastagbél- és emlőrák kialakulásának kockázatát. Emellett nitrátokat és nitriteket is tartalmaz. Ezek olyan vegyületek, amelyek bizonyos típusú daganatok kialakulásához is hozzájárulhatnak. A hamburgerek sok sót, transzzsírt és telített zsírsavat tartalmaznak, amelyek megemelhetik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a vérben. A bennük található transzzsírok mennyisége olyan jelentős, hogy akár 50 napig is eltarthat, mire a szervezet lebontja őket. Ráadásul ez az a zsírtípus, amelyet leginkább összefüggésbe hoznak szív- és érrendszeri betegségekkel, elhízással, rákkal és cukorbetegséggel.
A japán táplálkozási szakértő, Michiko Tomioka inkább tofut, tofu-burgert ajánl helyette, ha valaki fehérjében gazdag, de alacsony só- és tartósítószer tartalmú ételt szeretne fogyasztani.
Bár a tejtermékek kiváló kalcium- és fehérjeforrások lehetnek, nem mindegyikük jár valódi egészségügyi előnnyel. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható krémsajt csupán körülbelül öt gramm fehérjét tartalmaz, ugyanakkor igen magas a kalóriatartalma. Ráadásul már 28 gramm krémsajt is tartalmazhat 27 milligramm koleszterint.
A japán szakértő inkább ricottát vagy szezámmagkrémet (tahinit) ajánl helyette.
Nem szükséges teljesen kiiktatni az édességeket az étrendből. Az étcsokoládé például gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a betegségek elleni küzdelemben. Ugyanakkor sok, hozzáadott cukrot és kukoricakeményítőt tartalmazó édesség káros lehet a szívre és az agyra.
A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy az édességeket inkább cseréljük le például chiamagos–mézes pudingra, fagyasztott banánra vagy cukormentes étcsokoládéra.
A cukros üdítők napi fogyasztása már elegendő ahhoz, hogy növelje a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Emellett elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, fogszuvasodáshoz, gyomorhuruthoz, sőt bizonyos daganatos betegségekhez is hozzájárulhat. Óvatosan kell bánni az édesítőszerrel készült üdítőkkel is, mert ezek csökkenthetik a koncentrációt, sőt akár migrént is kiválthatnak.
A táplálkozási szakértő alacsony kalóriatartalmú italokat javasol, például zöld teát, kombuchát vagy kókuszvizet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.