karácsony depresszió öngyilkosság pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokak számára a december az év legboldogabb időszaka. Mások életében azonban ez egy különösen kritikus hónap: a közelgő ünnep gondolata ugyanis felerősíti magányukat, szomorúságukat, ez pedig akár öngyilkossági gondolatokhoz is vezetheti őket.

Thinkstock
Thinkstock

Szomorú tények

A WHO adatai szerint a világon minden 40. másodpercben véget vet valaki az életének. Hogy mi mozgatja a szálakat? Nem ad kizárólagos választ, mégis elgondolkodtató adat, hogy az öngyilkosságot elkövető személyek 90 százaléka diagnosztizáltan is mentális zavarral küzd. Egy részük skizofréniában, sokuk pedig hangulatzavarban, azaz depresszióban, bipoláris (mániás depresszió) zavarban szenved. Nemek tekintetében az öngyilkossági kísérleteknél a nők, a befejezett öngyilkosságok esetében azonban a férfiak vezetik a listát, ugyanis nagyjából négyszer több férfi, mint nő veszíti életét öngyilkosság következtében. Vitathatatlan, hogy a környezetünkben élő személyek öngyilkosságának prevenciója közös feladatunk. A karácsonyi időszakra mindez hatványozottan igaz, hiszen úgy sejtjük, a felfokozott ünnepi hangulat csak még mélyebb gödörbe taszítja a negatív gondolatokkal küzdő személyeket.

Gábor (41)


"Március elején váltunk el. Évek óta rosszban voltunk, állandó cirkusz volt az életünk, szóval mindketten pontosan tudtuk, hogy nem működik a kapcsolatunk. A feleségem aztán a válás körüli hónapokban teljesen kikészült. Kifordult önmagából, inni kezdett, volt, hogy dolgozni sem tudott bemenni, ráadásul elzárkózott minden segítségtől. Nemhogy engem, de a szüleit, barátnőit sem engedte közel. Azt mondta, hagyjuk békén, nem érthetjük a fájdalmát. Karácsony előtt mégis felhívott, hogy ha van kedvem, együtt tölthetnénk az ünnepeket, lehetne minden úgy, ahogy régen. Visszautasítottam, mert nem éreztem helyesnek ezt a lépést. Aztán karácsony másnapján hívott a volt anyósom, hogy a 34 éves lánya éjszaka öngyilkos lett. Azóta az ismerősök körében egy mocskos senkiházi vagyok, aki miatt meghalt egy fiatal, törékeny nő, és aki ezzel tönkretette egy család életét."

A tapasztalatok szerint az év utolsó heteiben túlterheltté válnak a lelki segély vonalak. A kétségbeesett hívások különböző problémákról árulkodnak: vannak, akik magányosak az ünnepi zsivajban, vannak, akik családi krízist élnek át, esetleg szoronganak az ünneptől, csalódtak a karácsonyi hangulatban, vagy gyászolnak, mások pedig anyagi helyzetük miatt ítélik kilátástalannak saját életüket. Ezt a jelenséget elegánsan csak Christmas Bluesnak, azaz karácsonyi zavarnak nevezzük. Bár az öngyilkosságok száma az adventi időszakban nem magasabb, mint az év többi hónapjában, mégsem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt: sokan döntenek úgy, hogy ezekben a napokban vetnek véget az életüknek. Hogy tisztában lehessünk a tragédiák okaival, kibogoztuk, mégis milyen tényezők vezethetnek a karácsonyi öngyilkosságokhoz.

Thinkstock
Thinkstock

1. Családi problémák

A december a karácsonyról szól, egy olyan alkalomról, amikor - ha egy mód van rá - a hozzánk közelállókkal, a családunkkal vagyunk együtt. Akik magányosan töltik az ünnepet, nehezen tudnak megküzdeni az egyedülléttel. A helyzetet súlyosbíthatja, ha úgy érezik, önhibájukból kerültek ebbe a helyzetbe: mert nem tettek meg mindent azért, hogy a párkapcsolatukat megmentsék, vagy mert alkoholproblémáik miatt távolodott el tőlük a családjuk.

Bár a családi problémák szerepet játszhatnak az öngyilkossági gondolatok megjelenésében, nem jelenthetjük ki a család kizárólagos felelősségét, hiszen a háttérben mindig több tényező együttes hatása áll.

2. Egzisztenciális válság

Karácsony van, a boltok zsúfolásig vannak csillogó ajándékokkal és lelkes vásárlókkal, az utca pedig telis-tele hatalmas ajándékszatyrokat cipelő emberekkel. A munkahely elvesztése, az életszínvonal csökkenése, a szűkös anyagi helyzet önmagában véve is negatív gondolatokat és kétségbeesést szül. Pláne az ünnepi időszakban, amikor a "vásárolj", a "költs" és a "fejezd ki a szereteted pénzzel" jellegű normák elszaporodnak, és komoly pszichés nyomást gyakorolnak azokra, akik a látszatcsillogást nem engedhetik meg maguknak.

Thinkstock
Thinkstock

3. Téli homály

Az őszi-téli hónapok minden szempontból megviselik a szervezetünket. A szél kiszárítja a bőrünket, a hideg ledermeszti az izmainkat, a fény hiánya pedig megborítja a hormonháztartásunkat. Ez esetben a melatonin nevű hormon a ludas, ami a téli hangulatzavar kialakulásához vezethet. Mivel a probléma csak az év "sötét" szakában jelentkezik, szezonális affektív zavarnak nevezzük.

4. Depresszió

A karácsonyi öngyilkosság hátterében sok esetben egy hónapok, akár évek óta húzódó depresszió áll. A depresszív zavar ugyanis olyan markáns tünetek kíséretében támadja meg áldozatait, mint a levertség, fáradékonyság, negatív gondolatok, érdektelenség, alvás-evés zavara, szexuális problémák vagy a visszatérő öngyilkossági gondolatok.


Dr. Ormay István pszichiáter: Ezért több az öngyilkosság karácsonykor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.