II. János Pál férjes asszonnyal váltott intim leveleket

Forrás: AFP -
intim levelezés II. János Pál pápa cölibátus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több száz levél bizonyítja, hogy az egykori pápa nagyon szoros viszonyba került egy nővel.  30 éven át tartották a kapcsolatot.

Érzelmes kapcsolatot alakított ki II. János Pál pápa egy Anna-Teresa Tymieniecka nevű filozófussal, aki férjezett volt. Az egykori pápa és az amerikai nő 30 éven át leveleztek, ám ezeknek mindössze a fele került elő a Lengyel Nemzeti Könyvtárból.

Forrás: AFP

A több száz levél a BBC birtokába jutott, és kiderült, hogy igen bensőséges kapcsolatot alakított ki János Pál és a férjezett asszony. A levelezésnek csupán a fele van meg, ám ebből is látszik, hogy nagyon intim volt a viszonyuk. Tymieniecka és az egykori pápa kapcsolata még 1973-ban kezdődött, amikor a nő kapcsolatba lépett az akkor még krakkói érsekkel egy készülő könyve miatt. Akkor a nő személyesen is meglátogatta János Pált. Ezután kezdődött el a levelezésük, ami a pápává választás után sem maradt annyiban.

Forrás: AFP/Mike Persson

Közös fotóik is bizonyítják, hogy személyesen is többször találkoztak. Vidéki sétákról és síelésről is kerültek elő fényképek. Egy 1976-os levélben János Pál bevallotta, hogy nem talált választ azokra a sorokra, amikor Tymieniecka azt írja, elszakítva érzi magát tőle, és isten ajándékának nevezte a nőt. Ritka kéziratokkal foglalkozó Marsha Malinowski szerint Tymieniecka biztosan szerelmes volt, ezt egyértelműen tükrözik a levelek. Arról viszont nincs szó, hogy János Pál megszegte volna a cölibátust. Levelezésük egészen 2005-ig tartott, II. János Pál haláláig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.