A sötét ötven árnyalata: így hat a nők szexuális egészségére a mamipornó

szex szexuális A szürke ötven árnyalata egészség A sötét ötven árnyalata bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Múlt hét óta ismét Szürke-lázban ég az egész világ. Tovább folytatódik Anastasia Steele és Christian Grey románca E. L. James folytatásos regényének második része alapján. De miért nem tündérmese A sötét ötven árnyalata? Hogyan befolyásolja mindez a női szexualitást, és idealizálja a bántalmazó kapcsolatban élést? 

Két évvel ezelőtt ért véget E.L. James Szürke-trilógiájának első része. A zárójelenetben a főszereplőnő, Anastasia Steele szakított az őt bántalmazó Christian Grey-jel. A fiatal lány tulajdonképpen úgy próbálta meg megérteni Christian Grey „sötét” oldalát, hogy engedett a férfi kérésének, aki a hatalmában tartotta őt, és bevonta őt furcsa, sok esetben a másik megalázásán és fájdalmat okozáson alapuló szexuális játékaiba. Anastasiának végül elege lett, a film pedig ott ért véget, hogy megmondta: soha többé nem akarja látni a férfit.

Leszögezném: ez az írás nem a BDSM-et és annak aspektusait firtatja. Sokkal inkább azt, hogy a Szürke-trilógia első, illetve második részét is főképp fiatal nők és lányok nézik meg a mozikban (vagy a négy fal között). Ami már csak azért is veszélyes lehet, mert a film körüli hájp miatt úgy marad meg képzeletükben Christian Grey, mint a vágyott ideális férfi, aki titokzatos, szexi, és mindeközben kőgazdag. Miközben ez a férfi a messzebbnél is messzebb áll az ideálistól. Hiszen

éppen ő az, akitől úgy óvtak bennünket anyáink,

éppen azért, mert veszélyes, mert kontrollmániás, mert manipulatív és agresszív. A szürke ötven árnyalata azonban romantizálta a bántalmazást, idealizálta ezt a férfitípust, és állítja, hogy teljesen rendben van egy ilyen kapcsolatra vágyni, a beteljesedést pedig a vele való együttlét jelenti.

A film folytatása is ugyanezt erősíti meg. Christian Grey visszaédesgeti magához Anastasiát, és azzal áltatja a lányt: sokkal fontosabb, hogy Ana mellette legyen, mint az, hogy kiélje vele a szexuális fantáziáit. Azt ígéri, megnyílik a lány előtt, és végre hajlandó lesz beszélni traumákkal teli múltjáról. Azt akarja, hogy Ana hozzá költözzön, menjen hozzá feleségül, miközben a lányt szexuálisan zaklatja a főnöke, előbukkan Christian Grey korábbi „bántalmazottja”.

Nevezhető tündérmesének egy olyan történet, amelyben egy szadista, kontrollmániás férfi azt ígéri, hogy meg akar változni a szerelme miatt? Forrás: Thinkstock

A valóságban a nők azért maradnak benne egy bántalmazó kapcsolatban, mert a másik fél fizikailag, lelkileg vagy anyagilag sakkban tartja őket. Azért, mert azt gondolják, illetve szeretnék hinni, hogy a partnerük megváltozik. Mind a Szürke, mind pedig a folytatása, a Sötét tündérmeséje ott ér véget, hogy a nőket abba a hitbe ringatja, hogy ha hagyják magukat elcsábítani, szabályozni, miközben semmiféle tiszteletet nem kapnak a másiktól, hagyják, hogy a másik fél rendelkezzen felettük, a szerelemben bízva meg tudják változtatni a másikat.

Ha mind a nő, mind pedig a férfi számára ez jelenti a szexuális vágyálmok beteljesülését, akkor nincs ezzel gond. Amint az egyikükben, jelen esetben Anastasiában felmerül bármiféle averzió ezzel kapcsolatosan, a férfinak (avagy fordított esetben a nőnek is)

tiszteletben kell tartania és megadnia neki a döntés jogát és a szabadságot, hogy elutasítsa mindezt.

A szex nem csupán a másik kielégítéséről szól, hanem arról is, hogy ismerjük és szeretjük magunkat és a testünket, tisztában vagyunk azzal, hogy mi a jó nekünk, és mindezt meg tudjuk osztani a partnerrel, aki figyel ránk, és tiszteletben tartja a határainkat, a döntésünket.

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói által megkezdett felmérésben 18 és 30 év közötti nők tapasztalatait és gondolatait vizsgálják a pornófilmek aspektusában. A felmérés első eredményei szerint a nők szemszögéből nézve a felnőttfilmek nagy részében a férfiak irányítják a történéseket, ők a szexuálisan aktív fél, míg a nők ezt elfogadják anélkül, hogy kísérletet tennének arra, hogy beleszóljanak, és megváltoztassák az együttlét menetét. Ráadásul mindezt élvezik is. Néhányan úgy gondolták, hogy nemet mondani a férfinak egyszerűen nem opció, mert az később kellemetlenségeket szülhet.

A film tündérmeséje ott ér véget, hogy a nőket abba a hitbe ringatja, hogy minden jó lesz, ha hagyják magukat elcsábítani, szabályozni, miközben semmiféle tiszteletet nem kapnak a másiktól Forrás: AFP

Egy szó, mint száz: ha szexuális egészségről és párkapcsolati kiteljesedésről beszélünk, akkor annak része kell, hogy legyen a nemet mondás, annak elfogadása, az őszinte és nyílt kommunikáció, az, hogy megadjuk és megkapjuk a másiktól a választás lehetőségét, illetve biztosítjuk a másik számára a teret, amire és amennyire szüksége van.

A sötét ötven árnyalata tehát nem tündérmese, Christian Grey pedig a legkevésbé sem nevezhető mesehősnek. Ő nem az a férfiideál, akire minden nő vágyik, és aki mellett egy valódi, húsvér nő megtapasztalhatja, milyen egy egészséges és boldog kapcsolatban élni.

Butapornó pornó nélkül

A Life.hu újságírója egyike volt azoknak, akik az elsők között látták A sötét ötven árnyalatát. A filmről szóló kritikáját ide kattintva olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.