Tippek hüvelygomba ellen - így győzd le az intim fertőzést

hüvelygomba tippek-tanácsok intim fertőzés micovag2020
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelygomba rengeteg nő életét megkeseríti. Az égő, viszkető érzés akár a mindennapokat is megnehezíti, ennek ellenére, a legtöbben mégis félnek beszélni róla. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, ötletet, amivel enyhíthetjük a fertőzés tüneteit.

A hüvelygomba a leggyakoribb intim fertőzések egyike. Szúr, ég, viszket - ezek a tünetek sok nő életét megkeserítik. Ez a fertőzés nem csak a szexuális életünkre vannak hatással, de erős diszkomfort érzetet is okoznak.

A statisztikák szerint négyből három nő átélte már a hüvelygomba okozta kellemetlen tüneteket.
A gombás hüvelyfertőzést leggyakrabban az egészséges hüvelyflórában jelen lévő Candida albicans gombafaj túlszaporodása okozza. Ezt különböző tényezők segíthetik elő, ilyen például az antibiotikumok szedése, a nem jól szellőző alsóruházat, tamponviselés, szexuális aktus, a hüvely sav-bázis háztartásának változása, de akár az elhízással is összefügghet.
Nem szabad megfeledkeznünk az egyéb rizikófaktorokról, így a hormonrendszerre ható tényezőkről – mint a pubertáskor, hormonális fogamzásgátló használata, terhesség –, továbbá az immunrendszer krónikus, vagy átmeneti gyengeségéről sem.

A hüvelygomba a leggyakoribb intim fertőzések egyike, sok nő életét megkeseríti Forrás: Shutterstock

A hüvelygombát elkerülhetjük, ha a következő fontos szabályokat betartjuk:
• kerüljük a forró fürdőket,
• kerüljük a túlzott szénhidrátbevitelt,
• antibiotikum szedésekor ne feledkezzünk meg a hüvelyflóra védelméről,
• menstruáció alatt gyakran cseréljünk tampont, vagy használjunk betétet
• edzés után és kánikulában mindig cseréljünk fehérneműt, akár naponta többször is

A hüvelygomba kezelésére a szokásos gombaellenes készítmények mellett számos kiegészítő kezelési lehetőség közül választhatunk a patikákban. Fontos azonban, hogy a kezelést bízzuk inkább nőgyógyászunkra, aki a pontos diagnózis alapján választja ki a számunkra legmegfelelőbb terápiát. Emellett, kiegészítő kezelésre érdemes olyan helyi hatású készítményt is beszereznünk, amely segít abban, hogy mielőbb megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől, egyúttal helyreállítja a károsodott hüvelyflóra egyensúlyát, ezáltal gátat vet a gombák szaporodásának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.