Három hét alatt kell donort találni a 21 hónapos kislánynak

Forrás: Shutterstock -
leukémia donor rák gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kis Liya Gumusoz súlyos betegségben szenved, a leukémia egy ritka változatát diagnosztizálták nála. Csontvelő-transzplantáción kell átesnie, csakhogy a lakosság közel két százalékának van megfelelő őssejtje.

A 21 hónapos brit kislány szülei először arra lettek figyelmesek, hogy a gyerek fáradékony, nincs étvágya, zúzódások lettek a testén, majd gondjai voltak a járással. Kiderült, Liya akut mieloid leukémiával küzd.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hogy túlélje a súlyos betegséget, csontvelő-átültetésre van szüksége, ehhez viszont donort kell találni, mégpedig három héten belül. Sajnos azonban Nagy-Britanniában a lakosság két százaléka rendelkezik csupán a megfelelő őssejttel - írja a Daily Mail.
Ráadásul a koronavírus miatt lecsökkent jelentkezők száma az utóbbi időkben. Jelenleg nincs a listán a kislány számára donor.
Szülei azonban bíznak benne, hogy még időben mégis megérkezik a segítség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.