Jó hírünk van, ha kedveled a sört: mértékkel az egészségedre is válhat

Forrás: Shutterstock -
alkohol sör egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Arról, hogy a minőségi bor alkalmankénti és kis mennyiségű fogyasztása akár még egészséges is lehet, mindenki hallott már, ám az utóbbi években egyre többet lehet olvasni arról is, hogy a sört sem kell feltétlenül lesöpörni az egészséges italok listájáról. Mindemellett az is tény, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás káros, ám ha módjával, ritkán, és jó minőségűt fogyasztunk, bátran élvezzük a gasztronómiai előnyeit. Sőt, mi több, kutatások kimutatták, napi 1 pohár sör akár jót is tehet az egészségnek. Hogy ez így van-e, egészen biztosan nem tudni, mi a napi fogyasztás helyett maximum heti 1-2 alkalmat ajánlanánk. Cikkünkkel természetesen senkit nem szeretnénk alkoholfogyasztásra buzdítani, ugyanis semmiféle egészségi hátrány nem származik abból, ha nemet mondasz a sörre.

A sör rendkívül népszerű ital, és bár a közbeszédben inkább a férfiak fogyasztják, sok nő is szívesen kortyol el egy-egy pohárkával időnként. Ez nem is baj feltétlenül, ugyanis a sör számos jótékony hatással rendelkezik, persze - ahogy már hangsúlyoztuk -, akkor, ha módjával iszod. Nézzük, mik ezek!

Védi a szív- és érrendszert

Számos tanulmány szerint a mérsékelt sörivók körében kisebb a szívkoszorúér betegségeinek aránya. Az oka, hogy az alkohol növeli a HDL (amit jó koleszterinnek nevezünk) szintet, ami csökkenti az érelmeszesedés, illetve a vérsűrűsödés kockázatát, ami a két fő oka a szívrohamoknak.

Ellazít

A sörben köztudottan sok a B6-vitamin, ami többek között az idegrendszer optimális működéséért felel. A legtöbb sör tartalmaz komlót, amelynek igen jó a nyugtató, stresszoldó hatása. Ez utóbbi miatt azonban addiktív is lehet, semmiképp se a sör legyen az, amivel nap mint nap ellazulunk.

Megelőzi és kihajtja a vesekövet

Egy felmérés szerint, amelyet az amerikai nefrológus szövetség publikált is, a középkorú sörivó férfiak körében 40 százalékkal kevesebb a vesekő kialakulásának az esélye, amelynek okát még nem sikerült pontosan meghatározni, de felmerült, hogy a magas kálium- és magnéziumtartalmának köszönhető. A vesekövet persze fokozott folyadékbevitellel is megelőzheted, ez esetben persze ne a sör legyen az, amit literszámra iszol. Ha már kialakult vesekőbetegséged van, és éppen egy veseköves rohamtól szenvedsz, számos orvos javasolja, hogy a próbálj meginni egy-két korsó sört, ugyanis vízhajtó hatása miatt gyorsabban kiürítheted a kövedet, mint ha teát kortyolgatsz, tehát ilyenkor valóban gyógyszerként is tekinthetünk rá. Természetesen figyeljünk arra, hogy ne a görcsoldó gyógyszerekre igyunk, és ne is napokig folytassuk ezt a "terápiát".

A sör számos jótékony hatással rendelkezik, persze - ahogy már hangsúlyoztuk -, akkor, ha módjával iszod Forrás: Shutterstock

Jó az epekő ellen

A sör jó hatással van az epeváladék termelésre, így csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát.

Természetes hormonpótlás

A mérsékelt sörivás az idősebb nők körében jótékony hatással van a szellemi teljesítőképességre, az összetevői között találhatóak a bioflavonoidok (amelyek nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek mint az ösztrogén) természetes hormonpótlásként is funkcionálhatnak a menopauza utáni nőknél.

Gyulladáscsökkentő

Egy kutatás szerint 30 százalékkal csökkenti a krónikus ízületi gyulladás kialakulásának esélyét.

Ahogy cikkünkből is kiderül, a sör nem feltétlenül ördögtől való, de nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a sörnek szerepe lehet a túlsúly kialakításában is. A közhiedelemmel ellentétben nincsen extrém módon magas kalóriatartalma, de ha túl sokat iszunk belőle és folyamatosan rágcsálunk mellé valamit, nagyon gyorsan hízáshoz vezethet.

Összefoglalva tehát, a sör felsorolt előnyei kizárólag akkor érvényesek, ha nem lépjük túl az ajánlott mennyiséget, ami az egészségügyi portálok szerint maximum egy pohár. Ha rendszeresen ennél többet iszunk belőle, akkor nem hogy a pozitív hatásasit nem élvezhetjük, de alkoholtartalma miatt súlyosan károsítjuk az egészségünket is

.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.