Ezt teszed a testeddel, ha folyamatosan kihagyod a reggelit

Forrás: Shutterstock -
betegség magazin egészség reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reggelit sokan a nap legfontosabb étkezésének tartják, ugyanakkor ezt hagyják el a legtöbben. A rohanó reggelek áldozatául esnek, vagy éppen az aktuális diéta és az alacsonyan tartott kalóriák miatt marad ki, pedig az egészségünk szempontjából nagyon is fontos lenne, hogy ne éhgyomorral induljunk neki a napnak. Ezeknek a betegségeknek a kialakulását kockáztathatjuk azzal, ha rendszeresen hagyjuk ki a reggelit.

A reggeli rohanás közepette igazán nehéz arra is odafigyelni, hogy mindig reggelizzünk, és mindig tápláló ételt fogyasszunk. Ezért hagyják ki nagyon sokan ezt az étkezést, de a diétázók körében is népszerű kalóriamegvonási eszköz a reggeli elhagyása. Pedig ezzel a módszerrel sokkal többet ártunk az egészségünknek, mint gondolnánk. Ébredés után ugyanis a vércukorszint alacsony, a reggeli pedig segít beindítani az agyunkat és az izmainkat, vagyis mindent, ami szükséges ahhoz, hogy már korán reggel hatékonyak lehessünk. Ha a testünk nem kapja meg ezt az üzemanyagot, akkor kimerültnek érezhetjük magunkat, és arra is nagyobb az esély, hogy a nap folyamán a szükségesnél több kalóriát vegyünk magunkhoz. Amellett, hogy nagyon fontos étkezés, természetesen az sem mindegy, mit fogyasztunk. A könnyű és tápanyagdús ételeket részesítsük előnyben, ehetünk tojást, vagy zabkását is. Ezek egyrészt gyorsan elkészülnek, másrészt nagyon fontos vitaminok és rostok találhatóak bennük, és feldolgozásuk nem terheli meg a szervezetünket. A reggeli elhagyása nem a legegészségesebb választás, ezeket okozhata:


Nem jó a szívünknek

A szívünkkel biztosan nem teszünk jót akkor, ha nem reggelizünk. 27 százalékkal nagyobb az esélyük a szívinfarktusra azoknak a férfiaknak, akik kihagyják a reggelit azokkal szemben, akik rendszeresen esznek. Habár a kutatást végző Dr. Leah Cahill szerint a kockázat mértéke nem annyira aggasztó, abban biztos, hogy az egészséges reggeli elfogyasztása valóban csökkenti a szívroham kockázatát.


Emésztési problémákat okoz

A gyomorégés, a savasság vagy a puffadás egyik legfőbb oka az étkezés kihagyása. Ha a reggelit kihagyjuk, és utána még hosszú ideig nem veszünk magunkhoz táplálékot, a gyomorsav fokozottabban kezd termelődni. Ez pedig kikezdi a gyomor nyálkahártyáját és savassághoz, fájdalomhoz, de akár fekélyhez is vezethet.

A gyomorégés, a savasság vagy a puffadás egyik legfőbb oka az étkezés kihagyása Forrás: Shutterstock

A reggeli kihagyása súlygyarapodást okozhat

Diétázni csak a legnagyobb odafigyeléssel lehet, és semmiképp nem szabad arra épülnie a fogyókúrának, hogy teljes étkezéseket hagyunk ki. Többször vizsgálták, milyen hatása van a reggeli elhagyásának a fogyásra, és azt találták, hogy éppen azok hajlamosabbak a hízásra, akik nem esznek reggel. A kihagyása ugyanis növeli a cukros és zsíros ételek iránti vágyat, és az intenzív éhségérzet miatt nehezebben tartóztatjuk magunkat. Vagyis végül sokkal több kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe.


Hatással van az anyagcserére

Szükség van a reggelire ahhoz, hogy az anyagcserénk beinduljon. Ez a nap első étkezése, amivel megkezdjük a testünk táplálását körülbelül 12 óra pihenés után. Tanulmányok szerint azok az emberek, akik rendszeresen reggeliznek, jobb anyagcserével is rendelkeznek.

Szükség van a reggelire ahhoz, hogy az anyagcserénk beinduljon Forrás: Shutterstock

A cukorbetegség kialakulását is kockáztathatjuk

Számos hátránya van a reggeli kihagyásának, ezek egyike a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Vizsgálatok szerint magasabb a 2-es típusú cukorbetegség esélye, nagyobb az elhízás kockázata, valamint fokozottabb a szívroham és a magas vérnyomás kockázata is akkor, ha kihagyjuk a reggelit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.