Gyakran fáj a hasad, puffadsz? - Ez lehet a kellemetlen tüneteid hátterében

Forrás: Shutterstock -
laktóz tejcukor magazin laktózérzékenység emésztési zavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha gyakran vannak emésztési problémáid, felmerül, hogy valamely élelmiszerre allergiás lehetsz. Az egyik leggyakoribb intolerancia a laktóz-és tejcukorérzékenység. Ha hasmenésed lesz, ha tejet, tejterméket fogyasztasz, érdemes erre is gondolni és kisebb változtatásokat beiktatni a táplálkozásunkba. 

1. Így ismerheted fel a laktózérzékenységet

A puffadás, a hasi fájdalom és erős görcsök, melyek a tej vagy tejtermék elfogyasztását követő körülbelül egy óra múlva jelentkeznek, erre utalhatnak, pláne, ha egyébként nincsenek ilyen jellegű panaszaid.

A laktóz intolerancia a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz, azaz tejcukor lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes hiánya vagy alacsony szintje.
Laktózérzékenységre utalhat a tej vagy tejtermék elfogyasztását követően jelentkező puffadás, hasi fájdalom és erős görcsök Forrás: Shutterstock

2. A laktózérzékenység típusai

A tejcukorérzékenység leggyakoribb oka genetikai, ez esetben primer laktózintoleranciáról beszélünk, ami lehet veleszületett vagy felnőttkori. A veleszületett laktázhiány esetében - ami egyébként nem gyakori - az újszülött mindkét szülőjétől hibás laktázgént örököl, és az anyatej emésztésére sem képes a laktázenzim teljes hiánya miatt, így erre a problémára azonnal fény derül. Sokkal gyakoribb a felnőttkori laktózintolerancia, amikor a szervezetben a laktázenzim szintje az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, és először tizenévesen vagy fiatal felnőttkorban okoz tüneteket.

A tejcukor- azaz laktózérzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység hasonló panaszokat okoz, ezért fontos megkülönböztetni őket. Tejfehérje allergia esetén a szervezet a tejben lévő fehérjét, a kazeint allergénként kezeli és kóros immunválaszt ad, míg a laktóz-intoleranciát a laktáz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. A pontos diagnózishoz érdemes orvoshoz fordulni, aki tesztekkel megállapítja, hogy melyik probléma áll fenn.

3. Érdemes kísérletezni: nem kell feltétlenül kiiktatni a tejes ételeket

Ha mégis szeretnénk tejes dolgokat fogyasztani, megoldást jelenthet a laktáztabletta, amely tartalmazza a szervezetünkből hiányzó enzimet, de kiváló laktózmentes termékek is kaphatóak. Egyéni az is, hogy kinek a szervezete mennyi laktózt tolerál, van, aki bizonyos típusokat tünetek nélkül fogyaszthat. Sok sajt, például a hosszan érleltek vagy a kemény sajtok, mint a parmezán, általában nem okoznak panaszokat a laktózérzékenyeknek sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.