Hogyan történik az allergia kivizsgálása?

Forrás: Shutterstock -
kivizsgálás allergia reventil2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az allergiát nem szabad félvállról venni, mert nemcsak kellemetlenséget, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat. Nem érdemes addig várni, amíg a kezdeti „elviselhető" tünetek addig súlyosbodnak, hogy már nem tudunk aludni az orrdugulástól, vagy esetleg már nem tudunk szabadtéri programot szervezni. A megfelelő kezelés a kivizsgálással kezdődik. Összeszedtük, mit érdemes tudni a vizsgálatokról.

Az allergia az immunrendszerünk túlzott reakciója egyébként ártalmatlan anyagokra. Normális körülmények között ezek semmilyen kárt nem tennének a szervezetünkben, de az mégis ellenségként azonosítja őket és támadást indít ellenük. A leggyakoribb allergének a pollenek, az állati szőr, a penész, különböző ételek, mint a mogyoró vagy a tojás, illatanyagok, gyógyszerek rovarcsípések. Hogy melyik milyen tünetet vált ki, az attól függ, melyik szervünkre hat az allergén.

A folyamatos orrdugulást, a szem és a torok viszketését és az állandó tüsszögést általában a levegőben terjedő allergének váltják ki. Ha a tüdőbe kerülnek, asztmás tüneteket okozhatnak, nehézlégzést, sípolást. Amennyiben az allergén az emésztőrendszerbe kerül, akkor puffadást, hányást, gyomorfájást, és hasmenést vált ki. A bőrön jelentkező allergiás reakció az ekcéma, a bőrpír vagy a duzzanat. Az eleinte csak kellemetlenséget okozó tünetek gyorsan súlyosbodhatnak, ezért nem érdemes a kivizsgálással várnunk, hanem már a kezdeti, enyhe tünetek megjelenésekor forduljunk orvoshoz! A panaszaink erősödésével ugyanis az életünk egyre nehezebbé válhat: az állandó orrdugulás miatt romlik az alvásminőség, ezért napközben folyamatosan fáradtak lehetünk. Megtörténhet, hogy még a programjaink szervezését is az allergiaszezonhoz kell igazítanunk. A szemviszketés megnehezíti a kontaktlencse viselését, és az állandó könnyezés miatt talán még a sminkelésről is le kell mondanunk. Nem választhatunk akármilyen éttermet, és nem tudjuk kiélvezni a szabadidőnket sem aktív, sem pedig passzív pihenéssel. A kezeletlen allergia ráadásul újabb allergiák kialakulásához vezethet. Az említett, már-már elviselhetetlen következmények mellett az allergénnel történő érintkezés akár életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat, amely állapot kezelés nélkül halálhoz vezet.

A folyamatos orrdugulást, a szem és a torok viszketését és az állandó tüsszögést általában a levegőben terjedő allergének váltják ki Forrás: Shutterstock

A tünetek visszaszorítására az allergénekkel való érintkezés kerülése a legjobb megoldás, de ehhez előbb tisztában kell lennünk azzal, esetünkben pontosan mi váltja ki az allergiás reakciót. Ennek kiderítésére, valamint a kezelési lehetőségek megismerése és az életminőségünk javítása érdekében szükséges orvoshoz fordulnunk. Az allergiavizsgálatot jellemzően megelőzi egy alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat, valamint a páciens kikérdezése a szokásairól, továbbá arról, hogy mikor, milyen körülmények között észlelte először a zavaró tüneteket, vannak-e egyéb betegségei, szed-e rendszeresen gyógyszereket. Arról is érdemes tájékoztatni az orvost, hogy előfordult-e már a családban túlérzékenység.

Csak ezután kerül sor az allergiavizsgálatra, amelynek alapvetően két fajtája van: a provokációs, illetve a vérvizsgálat. Az előbbi a bőrteszt, úgynevezett Prick-teszt, melynek során kis mennyiségű allergénnel hozzák érintkezésbe a bőrünket, érzékenység esetén pedig a bőrfelületre kerülő anyag reakciót, általában bőrpírt vált ki. Egyes bőrproblémák esetén azonban ez a teszt nem végezhető el, valamint akkor sem, ha a vizsgálni kívánt területen tetoválások vannak. Allergiás időszakban, illetve várandós nőknél, és korábbi súlyos allergiás reakció ismeretében sem végeznek ilyen vizsgálatot. Ezekben az esetekben (vagy a bőrvizsgálat kiegészítéseként) a vérből történik az allergia megállapítása.

Prick-teszt során kis mennyiségű allergénnel hozzák érintkezésbe a bőrünket Forrás: Shutterstock

A vérvizsgálathoz kis mennyiségű vér is elegendő. A vérben az ellenanyagokat vizsgálják, amit az allergiás ember szervezete egy-egy allergén ellen termel. A vérmintát ehhez a könyökhajlatból veszik, és nem szükséges hozzá éhgyomorral érkezni. Előnye a bőrteszttel szemben, hogy bármikor elvégezhető.

A vizsgálatok után az eredmények kiértékelése következik, valamint a lehetséges kezelési módok számbavétele. A megelőzés az egyik leghatásosabb módja a tünetek csökkentésének, ám nem mindig kivitelezhető, hogy ne kerüljünk érintkezésbe az allergénekkel. Ebben az esetben számos allergia elleni gyógyszer, orrspray áll a rendelkezésünkre a tünetek enyhítésére.

Fontos, hogy a problémánkkal mindig forduljunk orvoshoz, még enyhe tünetek esetén is. A diagnózis felállítását, és az esetleges gyógyszeres vagy egyéb kezelési módok kiválasztását bízzuk a szakemberre.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Megfázás vagy allergia esetén a kellemetlen orrtüneteket csillapítja a Reventil orrspray.

A gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatású különleges összetevőt, Ectoin®-t tartalmazó Reventil orrspray természetes módon szünteti meg az orrdugulást, miközben védi és regenerálja az orrnyálkahártyát. Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.