Döbbenetes dolog derült ki azokról, akik időnként kihagyják a fogmosást

Forrás: Shutterstock -
kutatás fogmosás demencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kelet-Finnországi Egyetem által megjelentett új tanulmány szerint a fogmosás elhanyagolása, vagy a fogak hiánya nagyon komoly kockázattal járhat: a kutatók szerint így nagyobb az esélye a kognitív hanyatlás kialakulásának.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint az intézmény olyan 47, hosszú távú eredményekkel rendelkező tanulmányt vizsgált át, amikben a résztvevők fogászati és kognitív egészségét követték nyomon. Az eredményekből azt lehetett leszűrni, hogy

a rossz fogakkal rendelkezők 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak kognitív hanyatlást a jövőben, és 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel demenciát.

"Úgy tűnik, hogy a rossz parodontális egészség és a fogvesztés növeli mind a kognitív hanyatlás, mind a demencia kockázatát" – írták a szerzők a tanulmányukban.

Döbbenetes dolog derült ki azokról, aki időnként kihagyják a fogmosást Forrás: Shutterstock

Sam Asher, a tanulmány vezető szerzője, a Kelet-Finnországi Egyetem kutatója szerint tovább kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük, hogyan függ össze a száj és az agy egészsége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.