A Candida nem csak a szerelemmel szaporodik

Forrás: Shutterstock -
candida gomba Lactobacillus micovag2023 hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyflóra egyensúlyáért többféle mikroorganizmus felel, köztük kiemelt szerepet kapnak a tejsavtermelő baktériumok, más néven Lactobacillusok. Ezek a kis élőlények a hüvelyfalban termelődő szénhidrátokat bontják le tejsavvá, így biztosítják a vagina ideális kémhatását. A savas közeg nem kedvez a kórokozóknak, ám ha ebben a kifinomult rendszerben zavar támad, a káros baktériumok és gombák gyorsan elszaporodhatnak.

A hüvelygombát a Candida nevű gombatörzsek, leggyakrabban a Candida albicans túlzott szaporodása okozza. Fontos hangsúlyozni, hogy a Candidát nem kapjuk el senkitől, az élesztőgombák megtalálhatók az egészséges hüvelyben is. Kóros elszaporodásukat valamilyen külső tényező okozza, a fertőzés nemcsak a nemi együttlét során terjedhet át egyik félről a másikra, hanem a szervezet működésének zavara is előidézheti.

Általában az alábbi tünetek jelentkeznek hüvelygomba esetén:

- szagtalan, fehér, túróra, szétázott zsebkendőre vagy aludttejre emlékeztető folyás
- viszketés, irritáció
- a hüvelybemenet és a szeméremajkak kivörösödése, duzzanata
- fájdalmas közösülés
- égő, csípő érzés vizeléskor

Illusztráció Forrás: Shutterstock


A Candida elszaporodásának lehetséges okai:

1. Túlzásba vitt intim tisztálkodás

Ha az orvos nem rendel el speciális folyadékkal való hüvelyöblítést, inkább ne kísérletezzünk a drogériákban kapható termékekkel, pláne, ha egyébként semmiféle tünetünk nincsen. A rendszeres irrigálás nemcsak az esetlegesen pangó váladékot vagy menstruációs vért mossa ki, hanem a jótékony bacilusokat is. Ezek hiánya pedig a Candida elszaporodásához vezethet. A mesterséges illatanyagokat tartalmazó intim mosakodók, nedves törlőkendők, síkosítók és társaik felboríthatják az egészséges hüvelyflórát, ezektől jobb távol tartani magunkat.

2. Sok stressz

Tartós stressz esetén a testünk elkezd kortizolt termelni, ez pedig gyengíti az immunrendszer működését és növeli a vércukorszintünket. A legyengült immunrendszer nem lesz képes megállítani a Candida szaporodását.

3. Helytelen táplálkozás

Ha túl sok cukrot és szénhidrátot fogyasztunk, azzal gyengítjük az immunrendszerünket, emiatt pedig hajlamosabbak lehetünk a gombás fertőzések kialakulására. De mielőtt diétába fogunk, tájékozódjunk alaposan! Az úgynevezett Candida-étrend sok eleme segítheti a gyógyulást, azonban az ész nélküli cukor- és szénhidrátmegvonást semmilyen józan és szakmailag megalapozott diétás útmutatás nem támogatja. Fontos azonban, hogy törekedjünk a szénhidrátbevitel csökkentésére, amelynek fő forrásai a különféle fehérlisztből készült pékáruk és a finomított szénhidrátok.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

4. Antibiotikumos kezelés

Az antibiotikumok 5-7 nap alatt megölik a szervezetben található baktériumok többségét – köztük a jókat is. Ha ez megtörtént, akkor a Candidának mindössze pár órára van szüksége, hogy belekezdjen a hadműveletbe. Nagyon fontos, hogy az antibiotikum mellé probiotikumokat is alkalmazzunk. Kaphatók olyan készítmények, amelyek kifejezetten segítik az egészséges hüvelyflóra visszaállítását.

5. Megfelelő fehérnemű használata

A műszálas vagy éppen túl szűk fehérneműk nem szellőznek eléggé, ez a környezet pedig a baktériumok és a gombák szaporodásának kedvez. A pamutból készült alsóneműk viselésével sokat tehetünk az intim egészségünk megőrzéséért.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.