Hialuronsavval a hüvelyszárazság ellen (is)

Forrás: Shutterstock -
terhesség hialuronsav változókor CIKATRIDINA2023 hüvelyszárazság
A hüvelyszárazság nem csak változókori probléma, mégis ekkor érinti a nők közel felét. Napjaink klimaxos női teljesen más élethelyzetben vannak az elődeikhez képest, sokan ilyenkor teljesednek ki a munkájukban vagy a magánéletünkben. Nemcsak a külsőségeken, hanem a hüvely állapotán is múlhat az új vagy a már meglévő párkapcsolat, az intimitás. De mit is tehetünk a kortól függetlenül jelentkező hüvelyszárazság ellen?

Azt jól tudjuk, hogy a bőrünk igényli a hidratálást, és erre legkésőbb 40 felé el is kezdünk figyelni. A kor előrehaladtával testünknek egyre több vízre van szüksége, és bizony az intim testrészeink is hálásak lennének a hidratálásért. Kevesen tudják, hogy ami a bőrünknek jó, az az intim testrészek állapotán is javíthat: a hialuronsav rengeteg kozmetikum hatóanyaga, helyreállító és intenzív nedvességmegtartó képességgel rendelkezik, ezáltal a rejtett testtájak fiatalítására, hidratálására is alkalmas. Hatékony lehet a hüvelyt bélelő hámszövet fiatalításában is.

Forrás: Shutterstock

De nézzük, mi okozhatja a hüvelyszárazságot!

A hüvelyszárazság kortól függetlenül alakulhat ki, leggyakoribb, de korántsem az egyetlen oka a menopauza. Normális esetben a hüvely falát vékony, átlátszó folyadékréteg síkosítja, amelynek termelődésében az ösztrogén nevű hormonnak nagy szerepe van. Szintjének csökkenése hüvelyszárazsággal jár, emiatt sérülékenyebb és fertőzésekre hajlamosabb lesz ez az intim terület. Azoknál a nőknél, akik hüvelyszárazsággal küzdenek, meglehetősen gyakori a fájdalmas szex, de húgyúti fertőzések kialakulása, felfázás vagy a vizeletürítés közben tapasztalható égő, viszkető érzés is jelentkezhet. A hosszabb ideje fennálló hüvelyszárazság sok kellemetlenséggel jár, kialakulásáért fiatalabb korban felelős lehet a stressz, a hormonális fogamzásgátlók szedése, a diéta vagy az evészavarok, megjelenhet terhesség és szoptatás alatt, de a daganatellenes kezelések (kemo-, vagy sugárterápia) mellékhatásaként is jelentkezhet.

Hogyan segíthet a hialuronsav?

A hialuronsav az emberi testben természetesen is előforduló vegyület, megtalálható a szemben, az ízületekben és a bőrben. Elsődleges feladata a hidratálás. Azt már jól tudjuk, hogy a bőrünk egészségének fenntartásában nagy szerepe van, de a helyileg alkalmazott hialuronsavas kezelés sokat segíthet a hüvelyszárazság és a hüvelysorvadás tüneteinek enyhítésében is, és nem csak változókorban! A patikákban kapható hüvelyi hidratálók, például a hialuronsavas hüvelykúpok segítik a károsodott szövetek gyógulását, visszaadják a hüvely nedvességtartalmát, megszüntetve ezáltal a kellemetlen tüneteket.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.