szponzorált megjelenés egészség antibiotikum hüvelyflóra
Az antibiotikum megviseli a szervezetünket, nőknél különösen lényeges a gyógyszerszedés után a hüvelyflóra megerősítése, hogy helyreálljon a hüvely természetes védelme.

Bakteriális fertőzéssel szinte minden nő találkozik legalább egyszer élete során. A kellemetlen tünetek antibiotikumos kezelés után jelentkeznek. Lássuk, mi okozza a panaszokat, és mit tehetünk annak érdekében, hogy helyreálljon a rend a szervezetünkben!

Makacs felső légúti fertőzések esetén az orvos gyakran ír fel antibiotikumot, amely kizárólag bakteriális fertőzések esetén nyújt segítséget. Az antibiotikumok meggyógyítják a hörghurutot, ugyanakkor káros hatással vannak a hüvelyflórára. Ezért már az antibiotikumkúra folyamán ajánlott a hüvelyflóránkat támogatni. Hasznosak ilyenkor a savas hüvelyi pH-t helyreállító készítmények. 

 

A hüvelyflóra szerepe

 

A hüvelyflóra kulcsszerepet játszik a női intimtájék egészségének védelmében. Amikor egészségesek vagyunk, a hüvelyi mikrobiom egyensúlyát biztosító Lactobacillusok tejsavat termelnek, ezzel a kórokozók szaporodása számára kedvezőtlen, savas környezetet teremtenek. Az antibiotikumok nem kímélnek semmilyen baktériumot, nem csupán a bélflórában tesznek kárt, de a hüvely védő hatású Lactobacillusait is megtizedelik Ha pedig a savas pH lúgossá változik a hüvelyben, gyorsan megtörténik a baj: bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés ütheti fel a fejét! Mit tehetünk?

 

Hirdetés

 

Támogassuk a Lactobacillusokat és próbáljuk visszaállítani az eredeti egyensúlyt

 

1. Probiotikumok szájon át szedve: A probiotikus ételek fogyasztása nem segít helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát, ilyen jellegű hatást ezekkel a termékekkel kapcsolatban eddig egyszer sem tudtak bizonyítani. Az élőflórás, ilyen üzenettel forgalomba kerülő joghurtok, kefirek gyártóit a versenyhatóság a vásárlók megtévesztése miatt elmarasztalta, és ezért a kommunikációnak ezzel a formájával felhagytak. 

2. Probiotikumok helyileg alkalmazva. Ha valami miatt a hüvelyflóra egyensúlya megbomlik, és a védő hatású tejsavbaktériumok száma jelentősen lecsökken, akkor lehetőség van arra, hogy tenyésztett Lactobacillusokat (probiotikumot) juttassunk a hüvelybe. Jó tudni, hogy ez általában csupán egy- vagy legfeljebb kétfajta, tartályban tenyésztett, élő, idegen tejsavtermelő baktériumot jelent. Ha minden rendben van, akkor ezek szaporodásnak indulnak új élőhelyükön, és a kedvező körülményeknek köszönhetően helyreállhat az eredeti, természetes intimflóra.

A hüvelyflóra felborulása lelkileg is megterhelő.
A hüvelyflóra felborulása lelkileg is megterhelő.
Forrás: Forrás: Shutterstock

 

3. Prebiotikumok helyi alkalmazása. A prebiotikumok olyan cukrok, amelyek táplálékul szolgálnak a saját tejsavtermelő baktériumaink számára, és ezáltal segítik a szaporodásukat. A nagy előnyük, hogy a hatásukra a saját tejsavbaktériumaink regenerálódnak, és az eredeti rend áll vissza a mikrobiomunkban.

4. Omega-3 zsírsavak bevitele. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és erősítik az immunrendszert. Ilyen készítmények például a halolaj, az olívaolaj, a tökmag, a lenmag vagy a dió is. Célszerű ilyenkor mértékkel ugyan, de a szokásosnál többet fogyasztani ezekből az ételekből, alapanyagokból. 

5. Stresszkezelés. A stressz teljesen kihat testi egészségünkre is, éppen ezért fokozottan ügyeljünk lelkünk egyensúlyára! Ezt elérhetjük relaxációs technikákkal, mint a meditáció, vagy különböző típusú sportokkal, például a jógával. Ezek a gyakorlatok segíthetnek megnyugtatni idegrendszerünket, ezáltal gyorsabban regenerálódik a testünk, ráadásul csodás belső önismereti út is egyben.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható prebiotikum tartalmú gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.