Veszély az olimpián – Mi lesz így az ötkarikás játékokkal?

Paris,,France,,March,2023:,Top,View,Of,Flag,Of,French
párizsi olimpia
Svet foto/Shutterstock - Svet foto
Olimpia 2024 szennyezés veszély párizsi olimpia 2024 Szajna
Mindjárt itt az olimpia és a párizsi Szajna folyó még mindig nagyon szennyezett, olyannyira, hogy már a nyitóünnepség egyik próbája is elmaradt. De mi lesz így az úszókkal? Veszély van az olimpián?

2024. július 26-án kezdődik az olimpia, aminek Párizs ad otthont. Az ötkarikás játékok egyes versenyszámai azonban veszélyben vannak, ahogyan az úszók is... a Szajna ugyanis, minden törekvés ellenére, nagyon szennyezett...

veszélyes az olimpia
Veszély az olimpián? _ Még mindig nagyon szennyezett a Szajna
Forrás:  Emmanuel DUNAND / AFP

Veszély az olimpián

Baktérium fürdő

A történelmi Szajna folyóból származó tesztek azt mutatják, hogy a víz még mindig veszélyes szennyezettségi szintet mutat az E. coli baktériummal. Ez azért különösen nagy baj, mert a folyóban is tartanának versenyszámokat, ráadásul az eredeti tervek szerint az olimpiai játékok után a Szajna a nagyközönség számára is úszható marad, feloldva egy 100 éves tilalmat. De biztos jó ötlet ez?
A 2024-es párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, azonban már július 24-én elkezdődik a labdarúgás és a rögbi mérkőzéseivel.
 

A Szajnában zajló triatlon eseményeket július 30-án, a nyílt vízi úszást augusztus 8-án és 9-én rendezik, ám jelenleg a vízben tízszerszer több E. coli volt, a Triatlon Világszövetség által meghatározott maximális határértéknél, 

és a szintek a vizsgálati időszak alatt egyáltalán nem csökkentek. Az enterococcuszok koncentrációja szintén nem volt biztonságos, olyan szinten van, amely messze meghaladja a sportfelügyelők által meghatározott határértékeket. Az már csak hab a tortán, hogy az európai előírások csak a fent említett két baktérium ellenőrzését követelik meg, a gyógyszer-, vegyi- illetve egyéb ipari szennyezésről szó sem esik. 

A folyóban egyébként 1923 óta tilos úszni, éppen a szennyezettsége miatt.

Párizs 1,5 milliárd dollárt költött egy víztározó, földalatti csatornahálózat és tisztítóművek építésére, hogy felfogják az esőzések során keletkező szennyvizet, amely normál esetben a folyóba folyna, ám a szokatlanul heves tavaszi esőzések és a hajóforgalom, a jachtok lefolyóiból származó ürülék csak még több szennyvizet mosott a vízbe. Az egy helyen összegyűlő sok ember, a vizes közeg és a meleg időjárás ráadásul kedvez a kórokozók terjedésének.

A szervezők szerint a folyó vízminőségét az olimpia alatt minden nap mérik majd
Forrás:  Emmanuel DUNAND / AFP

Mi a baj az E.coli-val?

Az Escherichia coli vagyis E. coli baktérium különböző törzsei az ember élettani bélflórájának természetes részét képezik. Fontos szerepük van egyes vitaminok termelésében, és jelenlétükkel gátolják a kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. 

Léteznek azonban olyan E. coli törzsek is, amelyek kívülről a szervezetbe jutva bélrendszeri gyulladást váltanak ki, és akár súlyos szövődményeket okozó méreganyagokat is képesek termelni.

 És éppen ilyenek vannak a Szajnában is. A fertőzés hirtelen fellépő vizes, időnként véres hasmenést, hasi görcsöket, hányingert és hányást okozhat, ritkán magas láz is kísérheti. Könnyen terjed, leggyakrabban a nem megfelelő kézmosás következtében. Már néhány baktérium is fertőzést okozhat, azonban a szervezetbe jutó baktériumok mennyiségével egyenes arányban nő a megbetegedés kialakulásának és a betegség súlyosabb lefolyásának kockázata. A tünetek megjelenése a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkeznek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap. Az E. coli okozta hasmenés többnyire egy-két héten belül spontán gyógyul. Szövődményként kialakulhat vérzéses vastagbélgyulladást, tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, veseelégtelenség, illetve vérzékenységgel és vérrög képződéssel járó súlyos betegségek, ritkán okozhat akár magas lázzal járó szepszist is. A betegség súlyosabb lefolyására hajlamosító tényező a legyengült immunrendszer, a súlyos alapbetegség, a csökkent gyomorsav-kiválasztás, illetve az idősebb vagy a nagyon fiatal kor.

Mitől múlik el?
A betegség gyógyítása nagyrészt folyadék és ásványi anyag pótlásból áll. Nem javasolt a székletfogó gyógyszerek szedése, mert azok csak megnövelik a kórokozó bélben eltöltött idejét, illetve antibiotikumszedésre is csak indokolt esetekben kerülhet sor, mert egyes kórokozó-változatok magasabb toxintermeléssel válaszolhatnak rá.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.