Új kutatás: ezzel a 3 étellel megelőzheted a szívrohamot — Csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet is

Japán kutatók 3 növényi élelmiszerre hívják fel a figyelmet, amelyben egy olyan természetes vegyület található, amely védelmet nyújthat a szívroham ellen, és hatékonyabb lehet, mint más ismert kezelések.

A ferulsav, egy természetesen előforduló antioxidáns, amely segíthet megelőzni a koszorúérgörcsöket, amelyek mellkasi fájdalmat (anginát), szívrohamot és más súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak.

szívroham
Japán kutatók szerint 3 étellel mgelőzhető a szívroham
Forrás: Shutterstock

A ferulsav megelőzheti a szívrohamot

A tokiói Toho Egyetem (Japán) kutatócsoportja sertés koszorúerek felhasználásával, amelyek nagyon hasonlítanak az emberi szívartériákra, megállapította, hogy a ferulsav jelentősen csökkentette a kémiai ingerek által okozott érösszehúzódásokat. Mindezt két különböző mechanizmuson keresztül tette.

Az első, hogy megakadályozta a kalcium bejutását az izomsejtekbe az L-típusú kalciumcsatornákon keresztül, amelyek normális esetben az artériák összehúzódásáért felelősek.

Másodszor, még ha a kalcium nem is játszik szerepet, akkor is megakadályozza az artériák összehúzódását azáltal, hogy gátolja a miozin könnyű lánc nevű specifikus fehérje aktiválódását, amely az izomösszehúzódáshoz elengedhetetlen.

A kutatók meglepő megállapítást tettek, állításuk szerint a ferulsav még hatékonyabb lehet, mint az erek ellazítására széles körben használt gyógyszerek.

„Mivel a ferulsav növényi eredetű és biztonságosnak tekinthető, potenciálisan felhasználható egészséges élelmiszerek összetevőjeként vagy akár a jövőbeli szívgyógyszerek alapanyagaként” — mondta Dr. Kento Yoshioka, a kutatás vezetője.

A kutatók hozzátették, hogy a tanulmány megnyitja az utat a szív egészségének új, természetes módon történő támogatása előtt, többek között étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel. 

A ferulsav természetes antioxidáns, amely hatékonyan csökkenti az oxidatív stresszt, a gyulladást, és normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet. De a jótékony hatásai messze túlmutatnak a szív egészségén. 

 

A ferulasav jó hatással lehet a bőrre is

A vegyület segíthet semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek lebontják a szervezet sejtjeit és hozzájárulnak az öregedéshez. Egy  2018-as kutatás szerint a ferulsav „szabadgyök-megkötőként” működik, felkutatja ezeket az atomokat és semlegesíti káros hatásukat.

Ezen felül segíthet csökkenteni a napsugárzás okozta bőrkárosodást is: a kutatás szerint a ferulsav hozzáadása a fényvédő krémekhez növelheti azok SPF-értékét, és megelőzheti a gyulladásos bőrreakciókat. Azt is megállapították, hogy a ferulsav enyhítheti a pattanásokkal, hiperpigmentációval és seborrhoeás dermatitisszel kapcsolatos gyulladásokat is.

A ferulsav számos élelmiszerben megtalálható, többek között a rizsben, a kávéban és a spenótban. 

 

Itt az új trend, a napcsókolta smink: nézz ki úgy, mintha a tengerpartról jöttél volnaEttől az a filléres konyhai hozzávalótól napokig friss marad a málna – Nem lesz pépes vagy penészesLégiutas-kísérő leleplezte a nagy titkot: ezért kell mindig egy törölközőt tenni a szállodai ajtóra

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.