A málna az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, azonban rendkívül kényes: gyorsan penészedik, és gyakran a kukában végzi, ha nem fogyasztjuk el időben. Egy házi praktika azonban meghosszabbíthatja az eltarthatóságát.
A málna különösen érzékeny, mivel teljes érettségében szüretelik, és ezzel együtt el is indul rögtön a romlás folyamat. Pár nap után pépessé válik vagy penészedni kezd, de ezt egyetlen egyszerű lépéssel megelőzhetjünk.
Szakértők szerint a megoldás az, ha a gyümölcsöt hígított ecetes oldatban áztatjuk. Az ecet savtartalma képes elpusztítani azokat a penész- és baktériumspórákat, amelyek a romlás fő okozói. A tanács szerint a bogyókat nagyjából öt percig kell ázni hagyni a keverékben, majd tiszta vízzel leöblíteni, hogy az ecet íze ne maradjon meg. Ezután papírtörlővel alaposan meg kell szárítgatni a gyümölcsöt.
A tárolásnál is érdemes néhány alapelvet betartani. A málnát a saját, perforált dobozában kell tartani, mert az biztosítja a megfelelő szellőzést. Tegyük mindig a hűtő első részébe, ahol jól látható és elérhető, így nem feledkezünk meg róla, és még azelőtt elfogyasztjuk, hogy megromlana. A szakértők továbbá hangsúlyozzák, hogy nem szabad a hűtő leghidegebb részeibe, vagy a zöldséges dobozba tenni a málnát, mert a túlzott páratartalom elősegítheti a penészedést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.