5 szuper ételmentő recept gyakori maradékokhoz

Forrás: Shutterstock/Carey Jaman -
maradékmentő ételmaradék recept ételmentés magazin maradék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utálod kidobni a megmaradt ételt, de lövésed sincs, mit kezdj vele? Egyet se félj! Összegyűjtöttünk néhány fogást és hozzávalót, melyeket olykor túl nagy mennyiségben vásárolunk vagy készítünk el, így szükségük lehet egy második esélyre is.

Burgonyapüré

Sajtos-zöldhagymás burgonyatallér

Hozzávaló

  • 3 csésze maradék krumplipüré
  • 1 1/2 csésze reszelt sajt
  • 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/3 csésze apróra vágott zöldhagyma, plusz egy kevés a díszítéshez
  • 1/3 csésze morzsolt, sült bacon, apróra vágott sonka vagy ezek vega alternatívái
  • 3 egész tojás
  • 1 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál szárított petrezselyem (vagy 2 teáskanál friss, apróra vágott petrezselyem, ha van)
  • 1/4 teáskanál szárított kakukkfű (opcionális)
  • só és bors ízlés szerint
  • egy kevés növényi olaj a sütéshez
  • tejföl a tálaláshoz
Sajtos-zöldhagymás burgonyatallér Forrás: Shutterstock/Kritchai7752

Elkészítés

Tedd a maradék burgonyapürét egy nagy tálba. Ha hűtőhideg, hagyd szobahőmérsékleten 30 percig állni, mielőtt hozzáadnád a többi hozzávalót. Add hozzá a sajtot, a lisztet, a zöldhagymát, a bacont, sonkát vagy vega felvágottat, a nyers tojást, a fokhagymaport, a kakukkfüvet, a sót és a borsot! Keverd össze alaposan az összes hozzávalót!

Formázz a keverékből 12 darab, körülbelül 1,5 centiméter vastag lepényt. Süsd a tallérokat forró növényi olajon kb. 5 percig mindkét oldalon, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. Tálald őket melegen, egy adag tejföllel, némi apróra vágott zöldhagymával és igény szerint egy kis extra sajttal!

Főtt rizs

Vegán kaliforniai töltött paprika

Hozzávalók

  • 2 csésze főtt basmati rizs
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej szeletelt vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 1/2 evőkanál szárított oregánó
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
  • 2/3 csésze paradicsomszósz
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál frissen vágott friss bazsalikom
  • 4 paprika (kápia vagy kaliforniai)
  • némi olívaolaj a töltött paprikákra locsolva
Vegán kaliforniai töltött paprika Forrás: Shutterstock./Esin Deniz

Elkészítés

Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, majd add hozzá a szeletelt hagymát. Pirítsd meg, add hozzá a fokhagymát is. Főzd készre az egyveleget, azután fűszerezd oregánóval és fekete borssal. Keverd meg és főzd közepes lángon egy percig! Öntsd bele a paradicsomszószt, ezután add hozzá a sót és az apróra vágott bazsalikomleveleket is. Keverd jól össze, főzd kb. 3 percig, majd vedd le a tűzhelyről!

Egy tálban dolgozd össze a főtt rizst és a frissen elkészített paradicsomszószt, ez lesz a töltelék. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Mosd meg a paprikákat, vágd le a tetejüket és távolítsd el a magházukat. Helyezd el a paprikákat egy hőálló tálban. Töltsd meg őket a rizs-paradicsomszósz keverékkel. Ezután fedd le őket a levágott kalapjukkal, majd locsolj rájuk némi olívaolajat.
Süsd a vegán töltött paprikákat a sütőben kb. 50 percig, vagy amíg elkészülnek! Tálalhatod őket főételként vagy köretként.

Bolognai spagetti

Spagettimuffin

Hozzávalók

  • 1/3 csésze reszelt sárgarépa
  • 1/3 csésze reszelt cukkini
  • 1 csésze maradék főtt tészta
  • 1 csésze reszelt sajt
  • 2 felvert tojás
  • 1 csésze maradék bolognai szósz
Spagettimuffin Forrás: Shutterstock/Carey Jaman

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Bélelj ki 6 nagyméretű muffinformát sütéshez való papírkelyhekkel. Keverd össze a tésztát egy tálban a szósszal és a reszelt zöldségekkel. Dolgozd össze a tojással és a sajt felével. Szedd ki a masszát a muffinformákba, szórd rájuk egyenlő mennyiségben a maradék sajtot, majd süsd őket 20-25 percig, vagy amíg meg nem szilárdulnak!

Kenyér

Banános-csokis francia pirítós

Hozzávalók

  • 1 érett banán
  • 75 g tejcsokoládé apróra vágva
  • 4 szelet fehér kenyér
  • 3 közepes tojás
  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 25 g vaj
  • őrölt fahéj a tálaláshoz
  • porcukor vagy extra juharszirup a tálaláshoz (opcionális)
Banános-csokis francia pirítós Forrás: Shutterstock/Alisafarov

Elkészítés

Szeleteld fel a banánt egy kis tálba és villával törd össze. Add hozzá az apróra vágott csokoládét, majd keverd a masszába. Halmozd a mixet két kenyérre, kend el majdnem a szélekig, ezután helyezd rájuk a másik két szeletet.

Egy tálban verd fel a tojásokat, a tejszínt, a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Olvaszd meg a vajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Helyezd bele az egyik szendvicset az előkészített tojásos keverékbe, majd óvatosan forgasd meg, hogy mindkét oldalát bevonja a tészta. Tedd a szendvicset a forró serpenyőbe és süsd mindkét oldalát kb. 1 percig, amíg aranybarna lesz és a csokoládé elkezd megolvadni. Ismételd meg ugyanezt a folyamatot a második szendviccsel is. Tálalás előtt vágd félbe a szendvicseket és szórd meg őket egy kevés őrölt fahéjjal, valamint igény szerint porcukorral vagy extra juharsziruppal!

Főtt tojás

Kaszinótojás

Hozzávalók

  • 4 nagy, keményre főtt tojás meghámozva
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • őrölt paprika a díszítéshez
  • ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál apróra vágott friss snidling
Kaszinótojás Forrás: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Elkészítés

Vágd félbe a tojásokat, az eltávolított sárgájukat pedig tedd egy mély tálba. Add hozzájuk a majonézt, a mustárt, a sót és a borsot, majd törd és keverd össze az egészet. Ha dekoratív végeredményt akarsz elérni, egy nyomózsákból préseld a masszát a fél tojásfehérjékbe, de ha csak hétköznapi majszolás a cél, kanállal is beléjük töltheted a krémet. Szórd meg őket apróra vágott snidlinggel és paprikával, ezután tálalhatod a fogást kenyérrel vagy annak alternatíváival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.