Egészséges reggeli: két édes és két sós verzió, hogy egész nap energikus legyél

Egészséges reggeli receptek
Forrás: Dreamstime -
egészséges életmód egészség receptek reggeli ételek
Mindig nagy kérdés az, mit együnk reggelire ahhoz, hogy jót tegyünk a szervezetünkkel. Elég a szendvics mellé egy kis paprika, paradicsom, vagy teljesen másfelé kellene keresgélnünk? Mutatunk nektek két édes és két sós reggelit, amelyek garantáltan a legjobb vitaminokat tartalmazzák és energiát is adnak.

Ha a regglik, amiket rendszeresen fogyasztasz, nem éppen a legegészségesebbek, ne csodálkozz, ha állandóan fáradt és enervált vagy. Sokan nem tudják, de az éjszakai alvás után a test szinte követeli a tápanyagok utánpótlását. Kora reggel még nincs sok vitamin a szervezetedben, ráadásul sem a kávé, sem a hajnali dohányzás nem tesz jót. Az egészséges napindító reggeliknek pedig pont az a lényege, hogy a megfelelő tápanyagok és ásványi anyagok bevitelével felfrissülj, s új erőre kapj. Ez persze nem jelenti azt, hogy csupán zöldségeken kell élned. Mutatunk két édes és két sós egészséges reggeli ötletet, amelyek garantálják számodra, hogy rostokban és jó minőségű tápanyagokban dúskáljon a szervezeted. Sőt, egy jól összeállított reggeli akár még a fogyásban is segítségedre lehet.

Chia puding gyümölcsökkel

A chia mag omega 3-zírsavakban, illetve rostban is gazdag élelmiszer, éppen ezért szuper választás lehet reggeli alapként. Érdemes előző este elkészítened a pudingodat, hogy másnapra megdermedjen. Amennyiben valamilyen ételérzékenységed van, esetleg gyomorpanaszod, célszerű növényi tejet alkalmaznod a puding elkészítéséhez. 

A recept pofonegyszerű: 

Mérj ki 45 gramm chia magot, majd adj hozzá 150 ml tejet. Édesítsd valamivel - méz, stevia, válassz egészségesebb alternatívát. Ha az egyszerűség híve vagy, itt meg is áll a recept, mehet a hűtőbe 12 órára, s másnap reggel nyugodtan fogyaszthatod. Azonban ha szereted felturbózni valamivel kedvenc reggelidet, akkor érdemes közé gyümölcsöket, vagy étcsokit biggyeszteni. 

A chia puding az egyik legegészségesebb reggeli omega-3 zsírtartalma miatt.
A chia puding az egyik legegészségesebb reggeli omega-3 zsírtartalma miatt.
Forrás: Shutterstock

Tojásrántotta gombával és spenóttal

Ha szereted a sós reggeliket, próbáld ki a fehérjében dús tojást, ha pedig zöldségeket is fogyasztasz hozzá, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tudsz bevinni a szervezetedbe. A gomba és a spenót különösen fontos alapanyagok számodra, ugyanis tele vannak A-, B-, C-vitaminokkal, illetve fontos nyomelemekkel. 

A zöldséges tojásrántotta energiát ad!
A zöldséges tojásrántotta energiát ad!
Forrás: Shutterstock

Házi granola

Sokan úgy vélik, a bolti, agyoncukrozott granola egészséges. A válaszunk egyszerű: nem! Azonban az otthon elkészített verzió már abszolút minőségi alapanyagokat tartalmazhat, ha jól állítod össze a hozzávalókat. Alapként használhatsz zabot (akár gluténmentes verzióban is), majd jöhet hozzá annyiféle mag és cukrozatlan aszalt gyümölcs, amennyit csak a spájzban találsz. Azonban a gyümölcsöknek köszönhetően már eleve egy édesebb ízt kapunk, éppen ezért érdemes óvatosan bánni a mézzel! Keverd össze az összes hozzávalót, majd tedd egy  tepsibe. A sütőben 180 fokon körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sül a massza. Ha kihűlt, törd szét apróbb darabokra, s meg is van a mennyiséged egy jó ideig. Ízesítőként használhatsz kakaóport, fahéjat, gyömbért, esetleg vaníliakivonatot is. Növényi tejjel tálalva tökéletes reggeli lehet számodra. 

A házi granola egészséges alapanyagokat tartalmaz a boltok polcain lévő termékekkel ellentétben.
A házi granola egészséges alapanyagokat tartalmaz a boltok polcain lévő termékekkel ellentétben.
Forrás: Shutterstock

Az avokádó ereje

A-, B-, C- és E-vitamin, kálium, folsav, magnézium - ezek a vitaminok és ásványi anyagok mind megtalálhatók az avokádóban, éppen ezért az egyik legegészségesebb reggeli alapanyagként tartják számon. Ez a gyümölcs tartalmazza a legtöbb jó minőségű zsírt és fehérjét. Ha nem szeretnéd natúr formában fogyasztani, pépesítsd le egy villával, majd adj hozzá egy gerezd fokhagymát. Ízesítsd kedvedre, s már kenheted is a teljes kiőrlésű pirítósodra. Egy csésze zöldteával és koktélparadicsommal isteni finom! 

B;E-vitamin; kálium; folsav; magnézium - ezek az elemek mind megtalálhatók az avokádóban.
Az avokádókrém az egyik legegészségesebb reggeli.
Forrás: Thinkstock

Tudtad, hogy az avokádó akár hat hónapig is eltartható? A módszerekről ebben a cikkünkben írtunk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.