3 egyszerű spárgarecept, ami pillanatok alatt kész – Új szintre emelheted a nyári vacsorákat

Ha szereted a spárgát, akkor már valószínűleg elkészítetted belőle a bevált recepteket: ízletes krémlevest vagy párosítottad baconnel és tükörtojással, hiszen ezek klasszikus kedvencek. Ha azonban épp valamilyen új felhasználási mód után kutatsz, jó helyen jársz! Mutatunk három meglepő módot a spárga felhasználására, amelyekkel teljesen új arcát ismerheted meg.
A spárgát sokan egy enyhén földes ízű zöldségként ismerik, amit egy kellemes, kicsit édeskés íz tesz különlegessé. Három tényező is befolyásolja, hogy milyen íze lesz a spárgának:
A spárga sokkal sokoldalúbb, mint azt általában gondolnánk, és remélhetőleg ezek a tippek segítenek abban, hogy bátrabban kísérletezz vele.
A savanyítás ropogóssá és kellemesen pikánssá teszi a spárgát és ezzel az eljárással meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát. Az ecetes spárga remek módja annak, hogy egy kis változatosságot vigyél a tányérodra. 1 üveg ecetes spárga elkészítéséhez szükséged lesz:
250 g zsenge zöld spárga
2 dl víz
1,5 dl fehérborecet vagy almaecet
1 ek cukor
1 tk só
2 gerezd fokhagyma
1 tk mustármag
pár szem fekete bors
- Fertőtlenítsd ki az üveget forró vízzel.
- A spárgát mosd meg, vágd, vagy törd le a fás végeit, és igazítsd a méretét az üveghez.
- Állítva helyezd az üvegbe, tedd mellé a megpucolt fokhagymagerezdeket és a fűszereket.
- Forrald fel a vizet, ecetet, cukrot és sót, majd öntsd forrón az üvegbe úgy, hogy ellepje a spárgát.
Zárd le jól az üveget, és hagyd kihűlni. Hűtőben 2–3 nap érlelés után fogyasztható, de akár 2–3 hétig is eláll.
Tipp: hogyan tisztítsuk a spárgát? A zöld spárgát általában nem kell megpucolni, csak a fás végét (kb. 2-3 cm) érdemes levágni vagy letörni. Ha vastagabb a szára, a spárga pucolása úgy történjen, hogy az alsó részét zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk.
Ha valami forró, és ropogós finomságra vágysz, de közben a zöldségről se mondanál le, próbáld ki a rántott spárgát! Bár a legtöbben ismerik azokat a klasszikusokat, mint a rántott cukkini, vagy rántott karfiol, a spárga ebben a formában is hamar a kedvenceddé válhat. Kívül ropogós és aranybarna, belül pedig kellemesen puha, igazi ízorgia!
250 g zöld spárga
3 ek liszt
5-6 ek panko morzsa
2 tojás
3 ek reszelt parmezán
só, bors
olaj a sütéshez (sütőben vagy serpenyőben is készíthető)
- Folyóvíz alatt mosd meg a spárgát, majd vágd, vagy törd le a fás szárát. Sózd, borsozd ízlés szerint.
- Három tálba készítsd ki a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: az egyikbe lisztet, a másikba felvert tojást, a harmadikba a panko morzsát keverd össze a reszelt parmezánnal.
- A spárgát először forgasd lisztbe, majd tojásba, végül a sajtos morzsába.
- Süsd ki forró olajban, amíg aranybarnára sül (kb. 3-4 perc oldalanként). A spárga sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt elkészül, közben fordítsd meg egyszer.
Bár hajlamosak vagyunk úgy gondolni a spárgára, mint egy zöldségre, amit főzni, vagy sütni kell, valójában nyersen is fogyasztható. A friss zöld spárgát érdemes így is megkóstolni. A nyers spárga könnyű, enyhén édes ízű.
Tipp: a nyers spárga felhasználása salátában is remek ötlet! Ehhez hámozd vékony csíkokra a spárgát zöldséghámozóval, és keverd a friss zöldségek közé – ropogós és finom plusz ízt ad hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.