3 egyszerű spárgarecept, ami pillanatok alatt kész – Új szintre emelheted a nyári vacsorákat

Shutterstock - YARUNIV Studio
sütés főzés tippek a konyhában konyhai praktika gasztronómia spárga
Elérkezett a spárgaszezon, így érdemes kihasználni mindazt, amit ez a csodálatos zöldség kínál. Itt az idő, hogy új oldaláról is megismerd ezt a sokoldalú zöldséget! Mutatunk 3 meglepő spárgafelhasználási módot, ha különlegesen szeretnéd tálalni.

Ha szereted a spárgát, akkor már valószínűleg elkészítetted belőle a bevált recepteket: ízletes krémlevest vagy párosítottad baconnel és tükörtojással, hiszen ezek klasszikus kedvencek. Ha azonban épp valamilyen új felhasználási mód után kutatsz, jó helyen jársz!  Mutatunk három meglepő módot a spárga felhasználására, amelyekkel teljesen új arcát ismerheted meg. 

spárga felhasználása
3 kreatív és egyszerű ötlet a spárga elkészítéséhez.
Forrás: Shutterstock

Milyen ízű a spárga?

A spárgát sokan egy enyhén földes ízű zöldségként ismerik, amit egy kellemes, kicsit édeskés íz tesz különlegessé. Három tényező is befolyásolja, hogy milyen íze lesz a spárgának: 

  • milyen fajtáról van szó, 
  • hogyan készíted el, 
  • és hogy mennyire fiatal vagy öreg a spárga.

Spárga elkészítése másként – 3 meglepő ötlet

A spárga sokkal sokoldalúbb, mint azt általában gondolnánk, és remélhetőleg ezek a tippek segítenek abban, hogy bátrabban kísérletezz vele.

1. Ecetes spárga

A savanyítás ropogóssá és kellemesen pikánssá teszi a spárgát és ezzel az eljárással meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát. Az ecetes spárga remek módja annak, hogy egy kis változatosságot vigyél a tányérodra. 1 üveg ecetes spárga elkészítéséhez szükséged lesz:

250 g zsenge zöld spárga

2 dl víz

1,5 dl fehérborecet vagy almaecet

1 ek cukor

1 tk só

2 gerezd fokhagyma

1 tk mustármag

pár szem fekete bors

Elkészítés

- Fertőtlenítsd ki az üveget forró vízzel. 

- A spárgát mosd meg, vágd, vagy törd le a fás végeit, és igazítsd a méretét az üveghez. 

- Állítva helyezd az üvegbe, tedd mellé a megpucolt fokhagymagerezdeket és a fűszereket. 

- Forrald fel a vizet, ecetet, cukrot és sót, majd öntsd forrón az üvegbe úgy, hogy ellepje a spárgát.

Zárd le jól az üveget, és hagyd kihűlni. Hűtőben 2–3 nap érlelés után fogyasztható, de akár 2–3 hétig is eláll.

Tipp: hogyan tisztítsuk a spárgát? A zöld spárgát általában nem kell megpucolni, csak a fás végét (kb. 2-3 cm) érdemes levágni vagy letörni. Ha vastagabb a szára, a spárga pucolása úgy történjen, hogy az alsó részét zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk.

2. Spárga rántva? Naná!

Ha valami forró, és ropogós finomságra vágysz, de közben a zöldségről se mondanál le, próbáld ki a rántott spárgát! Bár a legtöbben ismerik azokat a klasszikusokat, mint a rántott cukkini, vagy rántott karfiol, a spárga ebben a formában is hamar a kedvenceddé válhat. Kívül ropogós és aranybarna, belül pedig kellemesen puha, igazi ízorgia! 

Hozzávalók

250 g zöld spárga

3 ek liszt

5-6 ek panko morzsa

2 tojás

3 ek reszelt parmezán

só, bors

olaj a sütéshez (sütőben vagy serpenyőben is készíthető)

Elkészítés

- Folyóvíz alatt mosd meg a spárgát, majd vágd, vagy törd le a fás szárát. Sózd, borsozd ízlés szerint.

- Három tálba készítsd ki a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: az egyikbe lisztet, a másikba felvert tojást, a harmadikba a panko morzsát keverd össze a reszelt parmezánnal.

- A spárgát először forgasd lisztbe, majd tojásba, végül a sajtos morzsába.

- Süsd ki forró olajban, amíg aranybarnára sül (kb. 3-4 perc oldalanként). A spárga sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt elkészül, közben fordítsd meg egyszer.

3. Próbáld ki nyersen is!

Bár hajlamosak vagyunk úgy gondolni a spárgára, mint egy zöldségre, amit főzni, vagy sütni kell, valójában nyersen is fogyasztható. A friss zöld spárgát érdemes így is megkóstolni. A nyers spárga könnyű, enyhén édes ízű. 

Tipp: a nyers spárga felhasználása salátában is remek ötlet! Ehhez hámozd vékony csíkokra a spárgát zöldséghámozóval, és keverd a friss zöldségek közé – ropogós és finom plusz ízt ad hozzá. 

Spárga - egészséges, finom és remek ételek készíthetőek belőleGyógyít, tisztít és karcsúsít: ennek a szuperzöldségnek van most szezonjaEzt mindenképpen próbáld ki! 3 isteni recept spárgából

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.