Egyszerű és nagyszerű ételek spárgából

Forrás: Shutterstock -
tavasz tippek recept magazin étel spárga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz egyik kedvenc zöldsége a spárga, amely nem csupán finom, de igazán egészséges is. Április végétől, május elejétől egészen júniusig tart a szezonja, így lassan már elindulhatunk a piacokra, hogy beszerezzük a friss spárgát.

A spárga enyhén vízhajtó, tisztító és méregtelenítő hatású zöldség, amely gazdag A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminba valamint folsavban, ráadásul a kalóriatartalma is alacsony, így azok is bátran fogyaszthatják, akik vigyáznak az alakjukra vagy éppen fogyókúráznak.
Mutatunk is három receptet, amelyek nem csupán egyszerűek, de nagyon finomak is.

Spárgakrémleves


1 köteg spárga
2 kisebb krumpli
1 dl fehérbor
5 dl alaplé (zöldség vagy hús)
ízlés szerint só, bors, szerecsendió
1 evőkanál olívaolaj

Spárgakrémleves Forrás: Shutterstock

A spárgát alaposan megmossuk, a fás szárát letörjük, kidobjuk, a fejét pedig levágjuk és félretesszük. A középső részt felaprítjuk és a meghámozott, felkockázott krumplikkal együtt az olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a bort és várunk pár percet, hogy az alkohol elpárologjon. Ezt követően felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és lefedve 20 percig főzzük. Ha a krumpli megpuhult, az egészet botmixerrel pürésítjük. Mivel a spárga szálas, így érdemes utána szűrőn átpasszírozni, hogy homogén, selymes levest kapjunk. A félretett spárgafejeket tálalás előtt egy csepp olajon átsütjük és ezt kínáljuk levesbetétként.
TIPP: Ha valaki tartalmasabbá tenné a levest – és a kalóriák sem számítanak -, az átpasszírozást követően 1.5 dl tejszínnel is dúsíthatja, sőt baconchipset, főtt tojást és sajtos pirítóst is adhat mellé.

Sütőben sült spárga


1 köteg spárga (zöld)
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

Sütőben sült spárga Forrás: Shutterstock

A spárgát megmossuk, a fás szárát letörjük és kidobjuk. Egy jénai tálat kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a nedves spárgákat, rálocsoljuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és az áttört fokhagymával is ízesítjük. Alufóliával letakarjuk és 200 fokon addig sütjük, amíg a spárga meg nem puhul. Ezt követően levesszük a fóliát és rápirítunk kicsit.
Köretnek is kiváló, de ha könnyű vacsorának szeretnénk elfogyasztani, akkor kis parmezánnal is megszórhatjuk a tetejét.
TIPP: Laktatóbbá tehetjük a fogást, ha a spárgákat hármasával kötegeljük, és baconcsíkokba tekerve helyezzük a jénaiba, de akár hollandi mártást is készíthetünk hozzá.

Spárgás rizottó

1 csomag spárga (leginkább zöld)
250 g rizottórizs
1 kis fej hagyma
30g vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
1 l alaplé vagy víz
60 g parmezán
só, bors

Spárgás rizottó Forrás: Shutterstock

A spárgát alaposan megmossuk, a fás szárát letörjük, kidobjuk a fejét pedig levágjuk. A spárgaszárakat felszeleteljük és félrerakjuk, a fejeket úgyszintén, de egy másik edénybe. Az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk a rizst és jól átkeverjük, hogy bevonja a hagymás olaj. Pár perc múlva ráöntjük a fehérbort és megvárjuk, hogy a rizs beigya. Sózzuk, borsozzuk majd egy merőkanálnyi alaplevet vagy vizet adunk a rizshez. Megint megvárjuk, hogy beigya a rizs, majd újabb merőkanál folyadékot locsolunk hozzá. Folyamatos keverés mellett addig ismételjük a mozzanatot, amíg az 1 liter alapléből vagy vízből már csak 1 merőkanálnyi marad. Ekkor belekeverjük a felvágott spárgaszárakat, majd jöhet az utolsó adag folyadék. Ezután adjuk hozzá a parmezánt valamint a vajat, és ha jól elkevertük, akkor a végén a zsenge spárgafejeket. Pár percre lefedjük, majd tálalhatjuk is. A tányérban szórhatunk még rá lepirított mandulát, friss zöldfűszereket és parmezánforgácsokat.
TIPP: A rizottó önmagában is laktató étel, de aki hiányolja belőle a húst, az piríthat hozzá apró kockára vágott bacont és azzal is megszórhatja a tetejét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.