Egyre többen választják a vegán életmódot, de a megszokott ízekről nem kell lemondaniuk. Ez a gyorsan elkészíthető parmezánalternatíva fűszeres, aromás, pont olyan állagú, mint a sajt, ezért tökéletes helyettesítő. Salátákra, tésztákra, pizzára szórva vagy akár szendvicsekben is mennyei – és mindössze öt perc alatt elkészíthető vegán parmezán.

Forrás: Getty Images
A vegán parmezán receptje kb. 2 adaghoz:
Hozzávalók:
- 40 g élesztőpehely
- 1 és 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 evőkanál szójaszósz
- 1/2 evőkanál citromlé vagy fehérborecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/2 evőkanál agavészirup
- 30–40 g kesudió
Elkészítés:
1. Tedd az élesztőpelyhet egy tálba.
2. Fokozatosan add hozzá a folyékony hozzávalókat.
3. Keverd össze óvatosan: a keveréknek enyhén nedvesnek és morzsalékosnak kell lennie, így hasonlít leginkább a reszelt parmezán állagára. Ha túl nedves lett, adj hozzá még egy kis élesztőpelyhet.
4. A ropogós textúráért darálj le egy marék kesudiót turmixgépben, majd forgasd a keverékhez.
És kész is! Pár perc alatt asztalra kerülhet a házi vegán parmezán, amely ízben és textúrában is remekül helyettesíti az eredetit.


