Az új trend a közösségi platformokon kezdett terjedni. TikTok-videókban fiatalok mutatják be, ahogy különböző fajájú söröket jéggel szervíroznak. Az egyik népszerű gasztroinfluenszer például cheladába, vagyis lime-mal és sóval kínált mexikói sörkoktélba tett jégkockákat, és a rajongói szerint így igazán hűsítő lett az ital.
Egy brit felmérés is megerősíti, hogy a 18–35 év közöttiek közel egyharmada kipróbálta már a sört jéggel. A fiatalok ötöde kifejezetten frissítőnek tartja, ha borba vagy sörbe jég kerül.
Azonban nem mindenki ilyen kísérletező kedvű. A hagyományos sörkultúrákban – Németországtól az Egyesült Államokig – sokan egyenesen szentségtörésnek tartják a jég hozzáadását. A felmérés szerint a válaszadók 44 százaléka „műveletlennek” nevezte azokat, akik így isszák a sört. Sokak szerint a jég egyszerűen elrontja az italt, hiszen gyorsan elolvad, és felhígítja a sört. „Hülyeség, végül vizet iszol” – fakadt ki egy kommentelő az egyik videó alatt.
A kritikusokkal szemben sokan védelmükbe veszik ezt a szokást, mondván: Délkelet-Ázsiában, például Thaiföldön vagy Vietnámban teljesen megszokott, hogy a sört jéggel szolgálják fel a forróság miatt.
Sőt, a Michelin-csillagos séf, David Chang is kiállt a jeges ital mellett. 2023-ban saját podcastjéban azt mondta: a jég csak kulináris sznobizmus miatt számít tabunak, valójában pedig finomabbá és élvezetesebbé teszi az italt. „Igyuk a sört italként, ne pedig múzeumi tárgyként” – fogalmazott.
A felmérésből az is kiderült, hogy minden ötödik ember titokban fogyasztja jéggel a sört, miközben a barátainak mást mond. A jelek szerint a jeges sör egyszerre számít trendinek és tiltott gyümölcsnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.