detoxikáló ünneplés mérgezés alkoholfogyasztás ivás szilveszter alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szilveszterkor buli van, mindenhol és legfőképpen mértéktelenül. Hiába érzed úgy, hogy szinte már kötelező a szórakozás, egy dologra azért ügyelj: ha alkoholt fogyasztasz, tudd, hol a határ, hiszen te sem szeretnél egy csillogó buli helyett a detoxikálóban kikötni, ahogyan Katával is megesett.

Kata, 20 éves:

"Pár éve szilveszterkor egy kicsit sokat ittam, kettőt-hármat láttam mindenből és forgott velem a szoba. A barátaim már a WC padlóján találtak rám, és úgy döntöttek, nem várnak, amíg rosszabbra fordul az állapotom, segítséget hívnak. Mindvégig magamnál voltam, csak éppen megszólalni nem tudtam. Próbáltam persze a tudtukra adni, hogy annyira nem is vagyok rosszul, de hiába, már úton voltam a detoxba. Közben pedig átkoztam a barátaim jó szándékát, ezért még megfizetnek - gondoltam.

Amikor megérkeztem, rögtön levágták rólam a ruháimat, majd egy szörnyen nagy csövet dugtak le a torkomon, és miközben szintén a tudatomnál voltam, átestem a borzasztó gyomormosáson. Másnap meztelenül ébredtem, de azért, hogy ne fázzak meg, a gondos ápolók félig becsavartak egy lepedőbe. A reggel persze nem volt kellemes, és miután nagy keservesen összeszedtem magam és a ruháim, az elbocsátás előtt ráadásként még hivatalossá is tették a dolgot. Jegyzőkönyvet vettek fel, amihez az illetékes megkért, hogy a saját szavaimmal mondjam el a történteket, ő pedig szó szerint leírta mindazt, amire egyáltalán emlékeztem. Tegnap este egy kicsit sokat ittam... így kezdődött a jegyzőkönyv."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ahová sohase kerülj...

A Nyírő Gyula Kórház Kijózanító Állomása, vagy közismertebb nevén a detox is készül a szilveszterre. Dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház Kijózanító Állomásának főorvosa a Life.hu-nak elmondta, hogy amíg egy átlagos hétköznapon 3-4 esettel találkoznak, a hétvégén ez a szám körülbelül 10-12-re emelkedik. Szilveszterkor pedig úgyszólván telt ház van, akkor ugyanis 30-40 részeget is behoznak a mentősök. Bár minden évben készülnek a szilveszteri ivókra, az orvosok létszámát nem tudják növelni, így az állandó 6 fős orvosi stáb mellé reggelente más osztályok orvosai is beugranak, hátha kell a segítség. Ilyenkor előfordulhat, hogy egy-egy betegre a kis létszámból adódóan nem jut annyi idő, és az is megesett már, hogy csak órák múlva vették észre, hogy valakinek a lába is eltörött.

Szilveszteri hullám

Éjfél előtt amolyan vihar előtti csend honol a detoxban, majd hajnali 3-4 körül elindul a hullám, és egészen reggelig hozzák a pácienseket a mentősök. "Volt, hogy a mentősök sorban álltak kint, és épphogy letették a beteget, már mentek is vissza a következőért. Mi pedig bokáig gázoltunk a hányadékban." A főorvos elmondta, hogy szilveszterkor elsősorban a gyakorlatlan ivókkal van a legnagyobb probléma, akik úgy érzik, hogy ilyenkor korlátlanul ihatnak és "iszonyatos állapotba kerülhetnek".

Főként 3 típussal találkoznak az osztályon:

Nagyivók: Hangulatuktól függően jókedvűek, de agresszívakká válhatnak.
Gyakorlatlan ivók: Elsősorban velük van a probléma: úgy érzik, korlátlanul ihatnak, és iszonyatos állapotba kerülnek.
Abusive: Ők azok, akiken nem látszik, hogy mennyit ittak, azonban agresszívak is lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.