Lesd el a nagyi trükkjeit takarításhoz

praktika takarítás otthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs kedved órákon keresztül súrolni és több ezer forintot költeni tisztítószerekre? Kipróbáltuk nagyanyáink házi praktikáit: eláruljuk a legjobb trükköket.

1. probléma: ha utálsz mosogatni

Lássuk be, a mosogatás nem tartozik, és soha nem is tartozott a kedvenc elfoglaltságaink közé. Néhány egyszerű fortéllyal azonban rengeteg időt spórolhatsz: a serpenyőre ráégett zsiradékot például úgy távolíthatod el a legegyszerűbben, ha három evőkanál cukorhoz hozzáadsz egy deciliter almaecetet, majd ezzel a keverékkel áttörlöd a felületet. Hagyd hatni az összetevőket legalább egy óráig, majd a hagyományos módon mosogasd el a serpenyőt! Ha a tepsi aljára kozmált oda az étel, önts bele három-négy pohár vizet, majd szórj bele fél tasak szódabikarbónát. Az edényt tedd a tűzhelyre, és forrald fel a benne lévő folyadékot, amely garantáltan fellazítja a szennyeződéseket!

A Life tippje:
A teás- és kávéskannán éktelenkedő vízkő sem túl szép látvány, ám ettől is gyorsan megszabadulhatsz, ha beleteszel három kanál szódabikarbónát és egy pohár ecetet! Ezután a kannát - anyagától függően - tedd a mikrohullámú sütőbe vagy a tűzhelyre, és melegítsd fel!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



2. probléma: ha orrfacsaró a hűtő szaga

Hiába dobod ki a romlott vagy penészes élelmiszereket, a hűtőszekrényed szaga mégis a legelhanyagoltabb kollégiumi konyhákéra emlékeztet? Vegyszerek helyett használj természetes anyagokat a tisztításhoz és a szagtalanításhoz: egy egész citrom levéhez adj két liter vizet, forrald fel, majd a még forrásban lévő vízzel teli edényt tedd az üres hűtőbe. Csukd be az ajtaját, majd egy óra elteltével alaposan töröld át a polcokat, amelyek a citromnak köszönhetően nemcsak tisztává, hanem illatossá is válnak. Nagyanyáink ősrégi praktikájával, az ecet-szódabikarbóna kombinációval is gyorsan megszabadulhatsz a szagoktól és a piszoktól: egy deciliter ecetet keverj össze három evőkanál szódabikarbónával, és ezzel tisztítsd meg a hűtő belsejét!

A Life tippje:
Ha gyors szagtalanító megoldásra van szükséged, lesd el a parfümériák kávés trükkjét! Egy kis tálkába tegyél egy-két evőkanál őrölt kávét, amely semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ugyanilyen eredményt érhetsz el egy kis adag citromlével vagy az akváriumokat forgalmazó üzletekben kapható aktív szénnel is, sőt akár egy szelet alma is segít megszüntetni a szagokat - csak el ne felejtsd egy-két nap után kidobni!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



3. probléma: ha eldugult a lefolyó

Még mielőtt tárcsáznád a duguláselhárítással foglalkozó cégek telefonszámát, íme, néhány házi praktika, amelyek segíthetnek, ha eldugult a lefolyó! Önts bele legalább öt-hat evőkanálnyi egyszerű konyhasót, valamint két pohár langyos ecetet, majd pár perc elteltével forró vízzel öblítsd le a keveréket, végül hideg vízzel szagtalanítsd a mosdót vagy a mosogatót! Három-négy pezsgőtablettával a WC enyhébb dugulását is megszüntetheted: a tablettákat dobd bele a WC-kagylóba, majd húsz perc elteltével engedj bele forró vizet!

A Life tippje:
Első hallásra talán furcsának tűnhet, de igaz - a kóla és a többi szénsavas üdítőital is segíthet a duguláselhárításban! Önts a WC-be másfél liter üdítőt (bármilyen olcsó fajta megteszi), hagyd benne legalább húsz-harminc percig, majd forró vízzel alaposan öblítsd le!

Három extra tipp a fürdőszoba tisztításához - a nagyitól

1. tipp: A fürdőkádat pár perc alatt tisztává és fehérré varázsolhatod, ha egy félbevágott citrommal súrolod át!
2. tipp: A krómozott csaptelepet legkönnyebben egy kevés alumíniumfólia segítségével fényesítheted ki. A fóliát gyűrd össze úgy, hogy a fényes oldala legyen kifelé, majd ezzel dörzsöld át a csapot!
3. tipp: A mosógép alkatrészeire rakódott szennyeződésektől úgy szabadulhatsz meg, ha a mosószer helyére trisót teszel, és elindítasz egy mosást, persze ruha nélkül.

Szabó Fruzsina

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.