Titanic A Gyűrűk Ura - A király visszatér Oscar-díj Paul Newman Hollywood Los Angeles Rachel Weisz Ben Hur Casablanca Oscar 2011
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február 27-én vasárnap rendezik meg a 83. Oscar-gálát, az Egyesült Államok legrangosabb filmes eseményét. Hetek óta a jelöltekről és a biztos befutókról szólnak a hírek, de azért nem árt tudni azt sem, kinek köszönhetjük az Oscar-díjat, hogyan is készülnek a szobrocskák, és kikre lehetünk mi, magyarok a legbüszkébbek Oscar-fronton!

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Oscar története

Az Oscar-díj - hivatalosan Academy Award - 1929 óta kerül kiosztásra a filmszakmában. Általában minden év februárjának utolsó vasárnapján tartják a díjátadó ceremóniát - most már Hollywoodban, a 3400 férőhelyes Kodak Színházban. Korábban Los Angelesben és New York városában is tartottak díjátadókat. A jelölt filmek között az előző évben bemutatott alkotások szerepelhetnek, a jelöléseket és a nyerteseket pedig legnagyobb titokban a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia választja ki. A technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet állítanak, de A legjobb filmnek járó elismerésért 2010 óta tíz film versenyez.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Miért éppen Oscar?

1929-ben, az első díjkiosztón még nem volt neve a szobornak - 1931-ben a "legenda szerint" Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa a szobor nézegetése közben rájött, hogy az alak nagyon hasonlít nagyapjára, a texasi Oscar Pierce-re - ezért lett az aranyszobrocska végül Oscar. A díjátadó gála olyanannyira közkedvelt eseménnyé nőtte ki magát néhány éven belül, hogy míg először a média jelenléte nélkül zajlott az Oscar, a következő alkalommal már rádión közvetítették a filmes rendezvényt. A díjátadó egyik évben sem maradhatott ki: sem a világháború, sem más egyéb katasztrófa vagy tragédia nem adott okot arra, hogy elmaradjon az Oscar-gála.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Hogyan készül a szobrocska?

Évente 12 ember segítségével 50 szobor készül, melyek tömege 3,85 kg, magasságuk pedig 34 cm. Egy szobor előállítási költsége körülbelül százezer forintba kerül. Ennél azonban többet ér a szobor eszmei értéke - hiszen ezt a díjat csak a legkiválóbb filmszakmabeliek kaphatják meg. A szobrok első alkalommal aranyozott bronzból készültek, később a bronzot a fém váltotta fel, végül pedig 24 karátos arannyal vonták be őket. A második világháború idején a fémhiány miatt az Oscar festett gipszből készült három évig - de a háború után az Akadémia becserélte az addig kapott gipszdíjakat aranyozott fémre.


Megéri az Oscar-díj

Az eseményt minden évben milliók követik nyomon - az Akadémia éves költségvetését a díjátadó reklámbevételei adják. A díj az eszmei értéken és az elismerésen túl igencsak jövedelmező a győztes színészekre és a filmekre nézve. Már az Oscar-jelölés is a legjobb főszereplő kategóriában egymillió dollárral, míg a győzelem ötmillió dollárral emelheti a színésznek a következő filmjéért kapott gázsi összegét. Összesítések szerint a filmstúdiók a "jelölési" pénzzel átlag 30 milliós, a győzelemmel akár 80-100 milliós többlet bevételre számíthatnak, mert egy Oscar-díj igazi hívószó a moziba járóknak és a DVD-kölcsönzőknek egyaránt. A legjövedelmezőbb, Oscar-díjjal jutalmazott filmek listáján szerepel többek között az Elfújta a szél, a Titanic, a Ben Hur és a Gyűrűk ura - A király visszatér című filmek is. A Super Bowl mellett az Oscar-díjkiosztót nézik a legtöbben az Egyesült Államokban, így a hirdetési bevételek is egyre nőnek. 1995-ben egy félperces reklámspot még 700 ezer dollárba került a hirdetőknek, idén azonban ezek ára eléri az 1,7 millió dollárt.

Magyarok és az Oscar-díj

William S. Darling: A magyar származású látványtervező három alkalommal nyert díjat: 1933-ban a Kavalkád, 1943-ban a Bernadette dala és 1946-ban az Anna és a sziámi király című filmekért.
Geza Herczeg 1937-ben az Emile Zola élete című film forgatókönyvírójaként kapta az elismerést.
Kertész Mihályt a 1942-ben bemutatott Casablanca rendezéséért díjazták.
George Pal, eredeti nevén Marczincsák György Pál, 1944-ben, Adolph Zukor 1949-ben kapott életműdjat.
Rózsa Miklós zeneszerzőként három alkalommal kapott szobrocskát: a Ben Hur, az Elbűvölve és a A Double Life című filmekért.
Alexandre Trauner a Legénylakás látványtervezőjeként kapott díjat.
Joseph Kish a Bolondok hajója látványtervezőjeként lett Oscar-díjas.
Zsigmond Vilmos 1978-ban nyert Oscart A harmadik típusú találkozások című film fényképezéséért.
Rofusz Ferenc A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában 1981-ben A Légy c. rövidfilm rendezéséért kapott elismerést.
Szabó István Mephisto c. filmje 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában nyert díjat.

Magyar származású színésznek is osztottak már Oscar-díjat: Paul Lukast, eredeti nevén Lukács Pál, az Őrség a Rajnán c. film főszerepéért jutalmazták. 1986-ban A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért a magyar édesanyától származó Paul Newmant díjazták, 2006-ban pedig a legjobb női mellékszereplő Rachel Weisz lett - az ő apja George Weisz magyar feltaláló.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.