Oscar-díj Michael Jackson George Clooney Los Angeles Marlon Brando Elizabeth Taylor Oscar-díjkiosztó Farrah Fawcett Oscar 2011
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem mindig zajlanak zökkenőmentesen az Oscar-díj átadások. Az elmúlt 83 év alatt történt már jó néhány balhé a filmes szakma legrangosabb díjának átadásakor - íme a legnagyobb port kavaró botrányok.

Balhék a díjátadón

Az Oscar-díj átadások legnagyobb balhéja 1972-ben történt. Marlon Brando nem vette át a legjobb főszereplőnek járó díjat a Keresztapa című filmben nyújtott alakításáért - maga helyett egy Sasheen Littlefeather nevű lányt küldött el a díjátadóra. A gálán apacs indián díszben megjelent lánnyal Brando azt akarta üzenni a filmvilágnak, hogy azért nem veszi át az Oscar-díjat, mert nem tűri, ahogy Hollywood Amerika őslakosságával bánik. A közönség ledöbbent az indián lány megjelenésétől, aki legalább annyira megilletődött a hatalmas tömegtől és a figyelő tekintetektől, mint az őt fogadó nézők.

A legkínosabb jelenetre a díjátadók történetében 1973-ban került sor. A műsorvezető, David Niven éppen Elizabeth Taylort konferálta fel a nagyérdeműnek, amikor egy Robert Opal nevű, önmagát újságírónak kiadó, meztelenre vetkőzött férfi békejelet mutatva pucéran felrohant a színpadra. A műsorvezető próbálta menteni a helyzetet, és a következőket nyilatkozta: "Minden bizonnyal ennek a férfinek az életében ez volt az egyetlen olyan dolog, mellyel ennyi embernek okozott vidám perceket." Opal számára remek reklám volt az Oscaron való szereplése: később galériát nyitott homoszexuális festők alkotásainak, 1979-ben azonban gyilkosság áldozata lett.

Akiknek nem kell Oscar...

Egy Oscar-díjért a legtöbb színész a fél karját is odaadná, mégis jó néhány győztes nyilatkozott már lesújtóan a díj kézhezvétele után. 1933-ban George Bernard Shaw a Pygmalion című filmjéért kapott Oscar-díj miatt szinte kikelt magából: "Az Akadémiától kapott bármilyen elismerés sértő rám nézve, olyan, mintha eddig nem is hallottak volna még rólam" - vallotta Shaw, aki hozzátette, hogy díjat adni neki olyan abszurd, mintha VI. Györgynek elismerést küldenének azért, mert ő az angol király. Humprey Bogart szerint is értelmetlenek a díjak, hiszen a színészi teljesítményeket csak abban az esetben lehetne összehasonlítani egymással, ha minden jelölt ugyanazt a szerepet alakítaná. Az egyetlen díj, amit a mai napig nem vettek át George C. Scott-té, amelyet a színész 1971-ben kapott a Patton című filmben nyújtott alakításáért.

Gyilkosság és Oscar

Az Oscar-díjátadók legrejtélyesebb botránya Johnny Stompanatóhoz kötődik. A férfi a New York-i olasz maffia tagja volt, és abban az időben a meseszép hollywoodi dívával, Lana Turnerrel járt.

AFP
AFP

A színésznő 1958-ban az Oscar-gálára nem kedvesével, hanem anyjával és lányával ment el, de Stompanato őrjöngeni kezdett. Ettől a díva kikészült, és kiadta maffiózó kedvese útját. A férfi halálosan megfenyegette Lanát, és amikor tettlegességig fajult a dolog, Lana lánya leszúrta az anyjára támadó Stompanatót. Lana Turnert és lányát felmentették, tettüket önvédelemnek minősítették, a szeretőt pedig azóta is az Oscar-díjátadók egyetlen halálos áldozataként említik.

Eltűnt szobrocskák

A 2000-es Oscar-gála nemcsak az Amerikai szépség című film sikeréről és Angelina Jolie Oscar-díjáról szólt. A díjkiosztó előtt három nappal eltűntek az Oscar-szobrok, amiket három szobor kivételével egy hajléktalan talált meg egy szemeteskukában. A férfi visszaszolgáltatta a szobrokat az Akadémiának, amit ők hálából két tiszteletjeggyel honoráltak. A hajléktalan megjelent a díjátadón, a közönség állva ünnepelte.

AFP
AFP

Oscar mellőzöttjei

A tavalyi, 2010-es Oscar-gálán is történt néhány baklövés. Az előző év filmes halottaira emlékezve a szerkesztők nem tették bele Farrah Fawcett nevét a listába - a szervezők ezt azzal magyarázták, hogy Charlie szőke angyala televíziós sztár volt. A dolog pikantériája, hogy Michael Jackson viszont bekerült a listába... Fawcett volt élettársa, Ryan O'Neil és a színésznő Oscar-díjas mostohalánya, Tatuum O'Neil szégyenletesnek nevezték, hogy a szőkeségről elfelejtettek megemlékezni az Oscar-gálán. Az is kisebb vitát váltott ki a tavalyi gálán, hogy a díjátadóra nem hívták meg az öt Oscarra jelölt Egek ura című film atyját: az eredeti regény szerzőjét, Walter Kirnt. A férfi a következőket reagálta erre közösségi oldalán: "Ne gondold, hogy ha írsz egy olyan regényt, amelyből Oscar-jelölt filmet forgatnak, ott lehetsz a gálán." Most pedig már kíváncsian várjuk, mit hoz majd az idei, 2011-es Oscar-gála...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.