95 éves korában meghalt Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke, Nobel-békedíjas politikus, emberi jogi harcos, a faji megkülönböztetés elleni harc világszerte ismert jelképe. Temetése december 15-én lesz.

Nelson Mandelát 2012-ben többször is tüdőgyulladással kezelték és epekőműtéten is átesett. Az idei év nagy részét kórházban töltötte, az utóbbi időben pedig intenzív otthoni ápolásra szorult. Állapotát kritikusnak, de stabilnak minősítették. Múlt hónapban volt felesége azt mondta, hogy Mandela már nem tud beszélni a torkában lévő csövektől, szerdán pedig a lánya úgy fogalmazott, hogy az apja a halálos ágyán is bátran küzd, és türelemre, szeretetre, toleranciára tanítja a körülötte lévőket.

A halálhírt a dél-afrikai köztelevízióban Jacob Zuma, az ország köztársasági elnöke jelentette be, szavai szerint elődje nyugalomban távozott az élők sorából. "A nemzetünk elvesztette a legnagyszerűbb fiát" - mondta. Közben kiderült, hogy a politikust december 15-én szülőfalujában, Qunuban temetik majd el. December 8-át nemzeti imanappá nyilvánították az országban, jövő hét kedden, december 10-én pedig nagyszabású megemlékezést tartanak Johannesburgban. A South African Airways légitársaság a temetés napján charterjáratokat indít a meghívott gyászolók számára a Kelet-Fokföld tartományban fekvő faluba.

 Az Origón is megjelent nekrológját itt olvashatod.