A szövetségi ügyészek szerint a vádlott, Dzsohar Carnajev előre megfontolt szándékkal és kegyetlenséggel követte el a gyilkosságokat és nem tanúsított megbánást – tudósít az Origo

Az amerikai igazságügyi miniszter felhatalmazta a szövetségi ügyészeket, hogy halálbüntetést kérjenek a bostoni maraton elleni merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajevre, ha a bírósági tárgyaláson bűnösnek találják. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. 

Dzsohar CarnajevForrás: AFP/-

Dzsohar Carnajev ellen a tavaly április 15-i bostoni maraton finisében végrehajtott terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt emeltek vádat. A 20 éves, csecsen származású amerikai állampolgár július 10-én ártatlannak vallotta magát a bíróságon. Carnajev a vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlan Carnajevvel együtt követte el a kettős robbantást, amelynek következtében hárman meghaltak és 264-en megsebesültek, közülük sokan végtagjaikat vesztették. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

Az idősebb Carnajev április 19-re virradóra halt meg, végzetét lőtt sebek és belső sérülések okozták. Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon, súlyosan sebesülten fogták el. Azt állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Szerinte aki egy mohamedánt megtámad, az mindet megtámadja.