robbantás maraton Boston
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több robbantás is történt hétfőn délután a bostoni maratoni helyszínén, a cél közelében. A Life.hu-nak sikerült megszólaltatnia olyan kint élő magyarokat, akik a robbantás közvetlen közelében voltak hétfőn.

Legkevesebb két halottja és több súlyos sérültje van annak a két robbanásnak, amely hétfő délután történt a bostoni maratoni helyszínén, a cél közelében. A sebesültek száma a rendőrség szerint 23, egyes sajtóforrások szerint ennél többen is lehetnek. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellett végrehajtani. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést. A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.

A legfrissebb információk szerint egy harmadik robbantás is történt, méghozzá a bostoni JFK Könyvtárban. A rendőrfőnök azt nem erősítette meg, hogy van-e kapcsolat a két incidens között. Davis rendőrfőnök arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon, és őrizzék meg a nyugalmukat. Az első hírek szerint a harmadik detonációnak nincs sérültje.

A Life.hu-nak sikerült megszólaltatnia olyan kint élő magyarokat, akik a robbantás közvetlen közelében voltak hétfőn. "Lenn voltunk az unokánkkal sétálni, mikor a robbanásokat hallottuk, két iszonyú hangos robbanás volt, kb. 200 méterre történt tőlünk, miközben a maratoni futókat néztük. Először azt hittük, hogy mivel ma van a Patriot's Day, ágyúdörgést hallunk, de mivel azonnal felrohantunk a 4 hónapos csecsemővel, és bekapcsoltuk a tévét, kiderült, hogy ez bizony két szándékos robbantás volt. Rengeteg a súlyos sérült, borzalmasan érezzük magunkat" - mesélte egy idősebb asszony.

Közben egy másik ottani magyar arról ír a közösségi oldalán, hogy még ők sem tudnak semmit: "Minden lezárva, más robbanóanyagokat is keresnek a környéken, nem működnek a telefonvonalak, teljes a pánik. Szerencsére mi otthon vagyunk, pont az ablakunk a futókra nézett, és itt állították meg őket azonnal, amikor a robbanások történtek. Ez egy rémálom! Minden utca és épület, amit a tévében mutatnak, 5 percre van tőlünk, és én szó szerint mindennap érintem őket a sétáimmal. Nem hiszem el, hogy ez itt történik! Ez egy nyugis, békés város!"

Forrás: MTI / Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.