Ezért a kutya az ember legjobb barátja

ember kutya barát kutatás agyműködés fajtárs világelsőség hang Magyar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyar kutatók vizsgálták először az ember és a kutya agyműködését, és számos hasonlóságra bukkantak. Ezek jelenthetik a magyarázatot arra, hogy miért működik olyan jól a kommunikáció, és miért olyan erős a szövetség a két faj között.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, kedvencünkben milyen agyterületek aktiválódnak a különböző hangok, például más kutyák vagy emberek hallatán. A kutatók megállapították, hogy az emberéhez hasonlóan a kutya agyában is létezik egy fajtársak hangjára érzékeny terület. Kiderült azonban az is, hogy a szoros kapcsolat ellenére a kutya nem fajtársaként tekint az emberre – írja az Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

A Current Biology című folyóiratban most megjelent tanulmány szerint kutyában és emberben is hasonló agyi mechanizmusok dolgozzák fel a kutyahangokban és az emberi hangokban rejlő érzelmeket. "Ez a szociális-érzelmi összehangoltság pedig segíthet megmagyarázni, mitől működik olyan jól a vokális kommunikáció, és mitől olyan erős a szövetség a két faj között" - tette hozzá Andics.

Kaját csent el, lebukott a kutyahttp://www.life.hu/news/20140221-a-csalad-hazi-kedvence-kajat-probalt-ellopni-a-gyerek-uzsonnas-taskajabol-amibe-beragadt-a-feje-es.htmlA négylábút gazdái kapták rajta, ahogy a gyerek uzsonnás táskájában eltűnik a feje. Vicces videó.NewsOrigoImádnivaló videó: szülei esküvői videóján sírta el magát a kislányhttp://www.life.hu/news/20140221-szulei-eskuvoi-videojan-sirta-el-magat-a-keteves-kislany-video.htmlEsküvői emlékeket vetített le kislányának az anyuka. Ez volt a csöppség reakciója.NewsOrigoZenét írtak Erőss Zsolt emlékérehttp://www.life.hu/news/20140219-eross-zsolt-elhunyt-hegymaszonk-emlekere-gyongyosi-levente-irt-zenemuvet.htmlA Kancsendzöngán elhunyt hegymászónk tiszteletére Gyöngyösi Levente írt zeneművet Sinfonia concertante 4 ütőjátékosra és zenekarra címmel – számol be a 4bakancs.comNewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.