A magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, a Fradi örökös bajnoka a családjától kapott tájékoztatás szerint 75 éves korában hunyt el – számol be az Origo.hu az MLSZ-re hivatkozva. 

Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon. 22 évesen lett a Ferencváros labdarúgója. Kitűnő rúgótechnikája és csupaszív játéka miatt hamar a közönség egyik kedvencévé vált. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és 11-es rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett. 

Novák Dezső (jobbra) átveszi a kitüntetéstForrás: MTI/Soós Lajos

Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok és Vásárvárosok Kupája győztes. Kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres bronzérmes és játszott a világválogatottban is. Labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Fradival. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől. Ugyanebben az évben bevallotta, hogy ő volt a Nemere fedőnevű ügynök, azaz az előző rendszerben időről időre jelentéseket készített az FTC játékosairól. Hozzátette, hogy tiszta a lelkiismerete, ő soha senkinek nem ártott, soha senkiről nem írt vagy mondott olyasmit, amiből kára származott. Temetéséről később intézkednek.