Az áldozatok holttestét Harkovon keresztül szállítják Hollandiába, hogy a hozzátartozók végső búcsút vehessenek szeretteiktől. Közben a fekete dobozok már a szakértőknél vannak.

Ahogy a Life.hu is megírta, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részén, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette. A halottak sorsa sokáig bizonytalan volt, ám most ez a probléma megoldódni látszik.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

A megállapodás szerint a 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkov városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Közben a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek keddre virradóra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két fekete dobozát, melyek jó állapotúak. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírta. A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szakértői is - írja az Origo.

Budapesten is lehet tisztelegni az áldozatok előtt! Erről további részletek az Origo cikkében találhatók.
A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtök délután zuhant le Kelet-Ukrajnában, miután föld-levegő rakétával kilőtték. Egyre több információ utal arra, hogy az oroszbarát lázadók szedték le az utasszállítót, Buk típusú rakétával.