Fantasztikus! Lótuszülésben találtak rá a 200 éve halott buddhista szerzetesre

buddhizmus halál régészet buddhista szerzetes mummifikálás lelet lótusz ülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg mély meditációban érte a halál – vagy a megvilágosodás – azt a szerzetest, akinek mumifikálódott testére Mongóliában találtak rá.

Mongólia fővárosában, Ulánbátorban találtak rá a feltehetően 200 éves leletre, amely egy buddhista szerzetes mumifikálódott teste. A lótusz pozícióban ülő emberi maradványt állati bőrrel konzerválták, ennek köszönhetően pedig csaknem teljes épségben ásták ki a földből a kutatók – írja a siberiantimes.com.

Forrás: www.sonin.mn

Nem a mongóliai szerzetes az egyetlen, akire meditációs pozícióban találtak rá. Két évvel ezelőtt a Life.hu újságírója Thaiföldön, Koh Samui szigetén járt, ahol Luang Phaw Daeng szerzetes két évtizedes mumifikálódott maradványánál kapott áldást. A romlatlan holttest megőrizte az ülő, meditációs testhelyzetet, orrán pedig napszemüveget visel. A szerzetes és a köré épült Wat Khunaram nevű templom mára igazi turistalátványossággá nőtte ki magát a csodálatos thaiföldi szigeten.

Forrás: Life.hu

"A látvány lenyűgöző és egyben elmékedésre okot adó. Hiszen a szerzetest a legenda szerint mély meditációjában érte a halál, azóta pedig érintetlenül maradt meg a teste. Egyelőre a tudósok is találgatják a hihetetlen mumifikálódás okát. Természetesen a buddhista hívők számtalan hasonló esetről tudnak, amikor egy-egy szerzetes vagy magas szinten lévő mester halálakor bezárkózik egy szobába és néhány nap múlva rátalálnak az összezsugorodott mumifiklódott testére, sőt olyan is van, amikor csupán a körmei vagy hajszálai maradnak meg. Ottjártunkkor minket is megérintett a látvány és a múmia üvegfalú ketrece mellett áldást is kaptunk egy nagyon kedves öreg szerzetestől. Az áldózsinór pedig éppen egy évig a csuklóm köré tekerve vigyázott rám" – mesélte a Life.hu hírszerkesztője, Bea.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.