Nem egy megtört, kissé óvatosabban nyilatkozó, börtönviselt színésszel találkoztunk Damu Roland Igazság című, leleplezőnek szánt könyvének bemutatóján. Egy mindenfelé vagdalkozó, túlzottan is magabiztos, szépen kikerekedett férfi próbálja az igazát bizonyítani, ha már a bíróság nem hitt neki, és négy és fél év börtönre ítélte.

Könyvbemutatóján Damu nem éppen hízelgő szavakkal illette Palácsik Timit, egykori munkaadóját, a TV2-t, csak két elcsattant pofonról beszélt, és az őt továbbra is istenítő, az ártatlanságában biztos rajongókról, akik mindenhol megölelik. És a bírósági eljárás anomáliáiról, hogy a sikersorozat szerepét csak muszájból vállalta el, mert kellett neki a pénz. 

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

A nőverés emblematikus figurája lettem, ezt kikérem magamnak. Muszáj beszélnem Palácsik Tímeáról, akivel két év három hónapig együtt éltünk. A múltjáról semmit sem tudtam, kapcsolatunk másfél évében derült ki több turpisság. 2011-ben embercsempészetért próbára bocsájtották, és ennek következménye, hogy én börtönbe kerültem. Igen, jól értik, ennek a következménye. Hogyan fordulhatott elő, hogy az a bírónő, aki később egy show-műsorban vállalta a nevét, Sz. Noémi, aki engem első fokon 6 évre ítélt el, hétfőn mérte rám az ítéletet, és szerdán, két nap múlva már nem volt bírónő. Majd két hét múlva elment Hajdú Péter műsorába nyilatkozni egy nem jogerős ítéletről. Vagy az, hogy a pszichiátriáról egy héttel korábban elvittek a rendőrök, mint ahogy a büntetés-végrehajtásiba való bevonulásom szólt volna. Számtalan igazságtalanságot tudok még felsorolni” – kezdett bele Damu, aki elárulta, több mindenkinek is nekiment a könyvében, melyet újdonsült felesége írt.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

„Ezzel azt szeretném érzékeltetni, hogy a könyvemben nem kizárólag a szüleimmel, a politikai és jogrendszerrel vagy saját magammal bánok kemény kézzel, de a kollégáim azon részével is, akiket fél tehetségűnek tartok, és nem érzem őket színésznek, inkább celebecskének. Továbbra is sérelmezem, hogy 2010 novemberében robbant ki az ügy, és a TV2 már akkor kirúgott engem, amikor még a vallomásomat sem tettem meg. Rendőrségi fogdába kerültem, és egy hétig előzetes letartóztatásban ültem. Amikor kijöttem, azt vettem észre, hogy az összes színházi szerepemről lecseréltek, mert a Damu név már nem csillogott olyan fényesen, a szinkronmunkáim megszűntek. A TV2, amelynek 6 évig húztam a szekerét, voltam bohóca, sármos rosszfiúja, arca, főműsoridőben porig alázott” – folytatta sérelmeit Damu, akihez az utca embere nem fordult ellenségesen.
„Amikor kijöttem az előzetes letartóztatásból, az emberek megállítottak az utcán, megöleltek, megpusziltak, és biztosítottak róla, hogy tudják, hogy ez nem igaz. Biztattak, hogy tartsak ki, és mellettem állnak. Emberek integettek nekem villamosról és buszról, az utcán skandálták, hogy hajrá, Roli, veled vagyunk! Az emberek ennyire hülyék lennének? Most, három év után, amikor kijöttem a börtönből, ahol ártatlanul ültem, naponta 20-szor állítanak meg idősek, fiatalok, kezet fognak, megsimogatnak, beszélgetni akarnak velem, gratulálnak, hogy kibírtam. Tényleg tévednének?

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Pontosan miattuk született meg ez a könyv. Azt gondolom, hogy tisztázni kellett, hogy Damu nem egy bohóc, nem egy sorozatsztárocska, nem egy ripacs, hanem egy művészember. Aki Latinovits Zoltán, Vlagyimir Viszockij írásain és versein nőtt fel, aki számtalanszor szerepelt színházakban. Mindemellett abszolút pénzkereseti forrásként elvállaltam, hogy 6 évig a Jóban, Rosszban sorozatban szerepelek, ugyanis a színészek rendkívül nehéz anyagi helyzetben élnek. Muszáj volt ilyeneket elvállalni. Nem mentegetni akarom magamat, de annak idején én is elleneztem. De amikor megunja az ember, hogy nem tudja a csekkjeit befizetni, és nem tud egy normális ruhát venni magának, akkor erre kényszerül” – áradt a szó Damuból, aki már a könyve folytatását tervezi, és nem tart Vajnáék bosszújától.

Feleségével, Damu Edina Monával, a könyv írójávalFotó: Margitay Klára/Life.hu

„Nem félek, mert azt gondolom, hogy az Isten mindig mellettünk van, és mellettünk lesz. Az óvodában játszottunk olyat, hogy »bibi, nekem piros az autóm; bibi, az én apukám ilyen erős...« Én meg azt mondom: bibi, megjelent a könyvem Igazság címen. El lehet olvasni, akit érdekel, akit pedig nem, az ne vegye meg. Egyáltalán nem félek, már csak azért sem, mert a könyvemben, amit leírok, mindent elmondtam a másodfokú bíróság nyílt tárgyalásán. Ha a Vajna és Palácsik pereskedni szeretnének, nosza, rajta! Minden egyes dologra, ami le van írva, van hat tonna bizonyítékom, és tanúim, akik örömmel jönnek tanúskodni. Egy új pernek azért örülnék, mert akkor a bíróság kénytelen lenne lefolytatni a bizonyítási eljárást. Végre meg kellene hallgatnia a koronatanút, és figyelembe vennie mindkét poligráfos vizsgálat eredményét, amely, ha terhelő lett volna, és nem mellettem szól, akkor valószínűleg  számított volna, de így, hogy enyhítő körülmény lett, nem vették figyelembe. Szóval nem feltétlenül félek, annak ellenére, hogy a kormánybiztos úr állítólag két ügyvéddel és nagyítóval nézi át minden szavamat, mit írtam. Innen üzenem, jól teszik, végezzék a munkájukat lelkiismeretesen, sok sikert kívánok hozzá. A könyvet négy profi szakember nézte át.”