Keresem a családom család elveszett Lilu eltűnt emberek Rokonok műsor RTL Klub
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Novemberben kerül a 18. születésnapját ünneplő RTL Klub képernyőjére a Keresem a családom című, dokumentarista jellegű műsor, amit Lilu vezet. Ebben olyan családokat és rokonokat hoznak össze, akiket az élet évekkel ezelőtt elválasztott. A készítők a szakma nagyágyúi: Máté Krisztina és Hadas Krisztina.
Forrás: Marton Szilvia

Kissé fáradtan érkezett haza Lilu az amerikai forgatásból anyacsatornája 18. születésnapjára. Az RTL Klub műsorvezetője hosszabb pihenés után vetette bele magát a munkába, ami gyakran havi 28 napos forgatást jelentett. Az elmúlt másfél hónapban több kontinensen megfordult, számos országban forgatott - így Svájcban, Dél-Afrikában, Amerikában - és még sok helyre készül, hogy egymástól elszakadt családokat egyesítsen. Nemcsak fárasztó, de az érzelmeit is mélyen felkavaró feladat ez Lilunak, aki számos szórakoztató műsor után kapott lehetőséget arra, hogy egy más, komolyabb műfajban is kipróbálja magát. A szerkesztők ígérik, hogy a novemberben képernyőre kerülő műsorhoz szükségünk lesz papír zsebkendőre is. A műsorvezetőt eddigi tapasztalatairól faggattuk.

Volt-e korábban is olyan munkád, ahol ennyi érzelem ért?

Minden olyan műsor, amiben napi szinten részt vesz az ember, megérinti. A Való Világ is tele van érzésekkel, emberi történetekkel és drámákkal, amik nap mint nap előttünk zajlanak. Ráadásul azt a műsort 4-6 hónapig forgattuk. De ez azért teljesen más. Itt sokkal több idő van mindenre, itt olyan mély érzéseket, történeteket kutatunk fel, amikhez idő kell. Hosszabb és mélyebb beszélgetésekre kerül sor, mint a VV-ben, ahol csak pár perc állt a rendelkezésre. Nagyon nehéz témákról, fájdalmas dolgokról, évtizedek óta hordozott titkokról vallottak nekünk a szereplők. Ez egy teljesen más műfaj, de annyi biztos, hogy ahol emberek vannak, ott érzések is léteznek.

Sokat utazol, tegnap jöttél haza Amerikából...

Mindannyian fáradtak vagyunk, rengeteget forgatunk, de örömmel dolgozunk. Az előkészítése, a történetek megtalálása, a családtagok felkutatása nagyon nehéz és időigényes dolog, ugyanakkor szerencsére profi csapattal dolgozom: Hadas Krisztával, Máté Krisztával, Keleti Andival, Korn Anitával.

Szabad kezet kaptak

Ez egy sok éve, sok országban működő formátum, aminek a magyar változatát készítjük. Van, ahol kevesebb spontán pillanat került a műsorba, mi nem erre törekszünk, és ebben szabad kezet kaptunk. Nagyon könnyű lemaradni a kamerának egy fontos pillanatról, mi viszont nagyon figyelünk arra, hogy minden érzelmet meg tudjunk mutatni. A sorsdöntő találkozásokat nem lehet kétszer felvenni – mondta Máté Krisztina.

Hogy érzed magad?

Kicsit fáradt vagyok. Még egy jó darabig így folytatom, amíg le nem forgatjuk az utolsó adást, ami még messze van. Ez most egy ilyen időszak. Az embernek akkor megterhelő lehet a munkája, ha nagyon szereti. De a napi történetek, az élmények, a sztorik mindenért kárpótolnak. Örülök, hogy csinálhatom!

Lilu, Hadas Kriszta, Máté Krisztina Forrás: Marton Szilvia

Éjszakánként ki tudsz kapcsolni, vagy tovább pörög az agyad?

Sok olyan történet akadt, ami a forgatási nap végén továbbra is bennem zakatolt. Ilyenkor más ember életében élsz egy darabig, ami nagyon meg tud érinteni. Sok olyan történetet dolgozunk fel, amik ráadásul több szálon is futnak. Ha forgatunk, akkor 100%-ig benne vagyunk, de amikor lezárul egy családegyesítés, utána el tudom engedni.

Eljutottál olyan országba, ahová sohasem készültél?

Voltunk Svájcban, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, most megyek Romániába, Moszkvába. Laoszba. Utóbbi nem volt benne az első száz úti célomban, de most oda is eljutok. Ha megérkezünk, reggeltől estig forgatunk, nem jut időnk városnézésre. Konkrétan dolgozni megyünk, nem turistáskodni.

A kisfiadat, Dávidot mikor látod?

Amennyit tudok, vele vagyok és a stáb nagyon sokat segít benne, hogy elég időt töltsünk együtt. A kolleganőim nagyon figyelnek erre. Nekik is vannak gyermekeik, pontosan megértik a helyzetet. Hadas Krisztina nyáron Zamárdi és Johannesburg között ingázott. Először elutazott a családjával a Balatonra, majd három nap múlva elindult Johannesburgba, majd visszatért Zamárdiba. Máté Krisztina pedig csak egy héttel később ment a családja után Ausztriába nyaralni.

A műsor producere: Máté Krisztina

Nem ez az első produceri munkám, már több műsor producereként dolgoztam. Mellette viszont nagyon szeretek tanítani, és a tévézést a tanítással pedig remekül össze lehet kapcsolni. Sok olyan fiatalember van, akiket műhelyben lehet továbbképezni, vagy kellően rátermetté tenni a szakmára. Fontos, hogy nem csak az iskolából tudom egyengetni az útjukat. A saját, és Hadas Kriszta tanítványai is beletartoznak a műsor stábjába. A kereső csapatnak van a legnehezebb munkája, de nekik még nem kell agyonképzett riporternek lenniük.

Hadas Kriszta főszerkesztő azokra a helyekre megy, amelyek történetét ő viszi, például most Moszkvába készül, a többit pedig csak itthonról felügyeli. Én a legkeményebb helyekre mindig velük megyek. Laoszban kell majd két napot utazni autóval, hogy odaérjünk a fővárostól 400 km-re lévő helyre, autópálya pedig nincs. A férfi, aki miatt megyünk, csak lao nyelven tud, és sem internete, sem mobiltelefonja nincs. Ugye nem egyszerű ez? Adódhatnak olyan problémák, amikről a helyszínen kell dönteni, és fontos, hogy megoldjuk a dolgokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.