Schobert Norbert: "Ha nem venném fel a harcot, abba én halnék bele"

Forrás: Marton Szilvia/Life.hu -
élelmiszeripar inzulin cukor szénhidrát Schobert Norbert per hazugság kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Schobert Norbert új, tényfeltáró könyvével lerántja a leplet az élelmiszeripar manipulációiról. A Nagy kalóriahazugság címen megjelent könyve miatt perek sokasága várhat rá. Norbi felvette a kesztyűt és áll elébe, hisz elmondása szerint életeket akar menteni.

Új könyvedben lerántod a leplet az élelmiszeriparról és nekimész a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének. Miért?

Ezúttal nem egy újabb, fogyókúrás könyvet készültem kiadni, hanem egy kemény, felvilágosító anyagot. Ebben nincs szó Update-ről, csak a könyv végén található egy táblázat a kódlistával. Egy éve azon kezdtem gondolkodni, hogy a mai piaci törvények alapján hogyan lehetséges az, hogy a népesség száma az elmúlt évek során szinte változatlan volt, az élelmiszert árusító üzletláncok mégis egyre több és több élelmiszert adnak el jelentős áremelés nélkül – ezáltal folyamatosan növelve a bevételüket. Hogyan érik el, hogy az emberek évről évre többet esznek? Úgy, hogy manipulálják az emberek inzulin-háztartását. Erről szól a könyv.

Forrás: Marton Szilvia/Life.hu

Sok cukrot, szénhidrátot fogyasztunk?

Magyarország, Európa, Amerika egyre kövérebb. Az étkezéseink alkalmával egyre több finomított szénhidrátot fogyasztunk, ami pedig a szervezet inzulinválaszát befolyásolja. Ha egészségesen étkezünk, lesz egy kis vércukorszint emelkedésünk, majd egy kis inzulintermelésünk, de ha éhezünk, valójában akkor sincs baj. Az embereknek – a túlzott szénhidrát-fogyasztás okán - radikálisan megemelkedik a vércukorszintje. Gyakorlatilag úgynevezett cukorkómába kerül a test. Erre egy óriási inzulinválasz érkezik. Ez leviszi a vércukorszintet egészen a 2-3-as szintig, ám erről az alacsony értékről újra fel kell pumpálnunk, hogy ne legyünk rosszul. Emiatt ismét enni fogunk. A vércukor-szint megy az inzulin után, pedig ennek éppen fordítva kellene lennie. A különböző élelmiszeripari vállaltok óriási erőket fordítanak arra, hogy egészségesnek állítsák be a finomított szénhidrátok fogyasztását, cukorkampányokat folytatnak. Próbálják belénk sulykolni, hogy szükség van a cukorra, de azt nem írják le, hogy az emberi test előállítja magának a szükséges mennyiségű cukrot, kivéve persze, ha inzulinmérgezésben van. Akkor nem állítja elő, akkor összeomlik a rendszer.

Ez a folyamat hová vezet?

Nagy mértékű elhízást eredményez, betegségeket idéz elő, akár 2-es típusú diabéteszt, pszichés-, mozgásszervi-, szív- és keringési rendellenességeket. Az elhízás a halálesetek 82 százalékáért felelős. Erre pedig egy másik, hatalmasra nőtt iparág épül, a gyógyszeripar, aminek szintén a profittermelés a célja. Ha a gyógyítás lenne a cél, akkor a gyógyszerfogyasztás visszaszorulna, és a megelőzés lenne a központban.

Szerinted a két iparág összedolgozik?

Igen, az élelmiszer mellé már az orvosságot is úgy veszed, mint a drazsét. A gyógyszertárak az elmúlt években a közértek mellé költöztek. Én gyógyszerpárti vagyok, de ez ellen a trend ellen fellépek. Az orvosokat nem azzal kell motiválni, hogy kapnak egy utat ajándékba, ha minél több gyógyszert írnak fel a betegeknek.

Forrás: Marton Szilvia/Life.hu

Fordítottan működik a világ?

Igen! A cél az, hogy mindenki legyen beteg és fogyasszon sok gyógyszert. Ennek az eszköze a finomított szénhidrát, és sajnos a téves szakmai kommunikáció is: a kalóriaszámítás.

Hazugság lenne a kalóriaelmélet?

Laboratóriumi keretek között egy-egy élelmiszer kalóriatartalmát úgy számolják ki, hogy szó szerint elégetik az adott ételt. Azok a dolgok hizlalnak a legjobban, amelyek meggyújtva a legnagyobb hőt adják le. A legjobban a keményítők és a cukrok jönnek ki ebből a meggyújtásos kísérletből, hisz feleannyi bennük a kalória, mint például a zsírban. Miután a kísérlet szerint a legkevesebb kalóriával a cukor rendelkezik, a kalóriaelmélet szerint ezt bátran fogyaszthatjuk. Ezeknek az állításoknak azonban nincs közük az emberi test működéséhez.

A gyógyszeripari lobbi kommunikációja szerint kell a cukor, de kerüljük a zsírt, ez viszont a valóságban megöli az embereket. A zsír ugyanis blokkolja a szénhidrát felszívódását. Én csak edző és kommunikátor vagyok, de azt látom, hogy ez a két érdek megöli az emberiséget. Ezen kellene változtatni.

Szerinted manipulálják az embereket?

Igen, háromféleképpen manipulál az élelmiszeripar: inzulin-, tudat-, és érzelmi manipulációt folytatnak. A tudatmanipuláció az, amikor azt hirdetik, hogy valami olcsó. Ha olcsó élelmiszert veszel, nem jársz jól, csak ha ár-érték arányban vásárolsz. Az érzelmi manipuláció pedig úgy nyilvánul meg, hogy elhitetik a termékekről, hogy különleges érzések kerítenek a hatalmukba, ha elfogyasztjuk őket, például boldogok leszünk. Én magam azért harcolok, hogy a vevőink minél kevesebbet vásároljanak. Így viszont egy módon tudok csak növekedni: ha új vásárlókat szerzek. Aki velem van, az mind egyre kevesebbet fogyaszt. Az élelmiszeripari üzletláncok célja pedig a szénhidrátfogyasztás ösztönzése, ezáltal az élelmiszeripar bevételeinek növelése, piacbővítés, végül pedig a gyógyszerfogyasztás növelése.

Forrás: Marton Szilvia/Life.hu

Megéri nekimenni ezeknek az iparágaknak?

Biztos vagyok abban, hogy ha nem is mindenkit, de sok embert meg tudok menteni. Bátran hadba szállok akár a hatalmasra nőtt túlerő ellen is. Ha engem csak a pénz érdekelne, akkor ezt a könyvet megírhattam volna másképpen, például együttműködve a gyógyszeriparral. Ez itt a harcról szól. Nem adom el a lelkemet, mert látom, hogy hány ember szenved és hal meg nap, mint nap emiatt. Vagyok annyira sikeres, hogy egy olyan ügy mellé álljak, amiért érdemes harcolni. Az igazságot el lehet téríteni, de előbb utóbb úgyis utat tör magának.

Ezért vágtál bele a könyv írásába?

Igen, de a könyvet nem én írtam: már meglévő, de elhallgatott hivatkozásokat, kutatási eredményeket gyűjtöttem össze. Az amerikai egészségügyi minisztérium honlapján megtalálható, összes, angol nyelven publikált kutatás között keresgéltem. Ha nem értettem meg a szaknyelvet, akkor a következő angolórámon a tanárommal együtt olvastuk el és értelmeztük. Így kezdtem el kutatni, majd megírni a könyvet.

Akkor egyáltalán ne is fogyasszunk szénhidrátot?

Az embernek úgy kellene egészségesen táplálkoznia, hogy a napi szénhidrát-bevitelt 65 és 80 gramm között kellene tartania, és ebben nem lehet finomított, csakis lassan felszívódó szénhidrát. Édesanyámat, aki cukorbeteg, teljesen félrekezelte a rendszer. Nem akarom anyámat 70 évesen eltemetni. Ez a harc rólunk is szól, és ehhez az Update csupán egy eszköz. Azt szeretném elérni, hogy az emberek 70-80 évet éljenek fitten és egészségesen, és nem kezelésektől függően.

Van valamiféle visszhangja a könyvednek?

Az emberek a közösségi oldalamon azt írják, hogy kötelező olvasmánnyá tennék a könyvemet. Megdöbbennek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége pedig perrel fenyeget.

Forrás: Marton Szilvia/Life.hu

Miért mentél neki a dietetikusoknak?

Nem a dietetikusoknak, hanem a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének mentem neki, a kettő nem ugyanaz. A dietetikus egy szakma, szerencsére ma már rengetegen vannak a fiatalok között olyanok, akik a korszerű elveket vallják. De sokan a szövetség hatása alatt ortodox elveket vallanak. Ott hazudtolja meg magát a szövetség, amikor azt hangoztatja, hogy a szénhidrát-számolás hülyeség. De ha egy cukorbeteg fordul hozzájuk, akkor nem azt mondják, hogy az energia-bevitel mértékegysége 2000 kalória naponta, hanem azt, hogy ​160​ gramm szénhidrát. Akkor miért számolnak szénhidrátot? Mert azzal be lehet lőni az inzulint.

De nem csak ez zavar a MDOSZ-ben?

Nem. Ha megnézed a honlapjukat, akkor kiderül: a kiemelt ​partnereik között szerepel a Magyar Édességgyártók Szövetsége. A tagok befizetnek sok pénz a szövetségnek, azok meg átutalják az MDOSZ-nek. Ez nagyon kartellesnek tűnik nekem.​ A Magyar Dietetikusok​ Országos Szövetsége kikérte ezt magának hitelrontásra hivatkozva. Szerintük a Magyar Édességgyártók Szövetsége nem főtámogató, hanem kiemelt partner. Kiírták az oldalukra, hogy a gyerekeknek cukrot kell fogyasztani, mert az hangulatjavító, tanulásserkentő. Minden cikkükben a cukorfogyasztásra való ösztönzés szerepel, és minden egyes publikációt jóváhagyott és lektorált a MDOSZ. Érdekes. Véleményem szerint a szövetség nem alkalmas arra ilyen kijelentésekkel​, hogy képviselje a dietetikusokat.

Az elkövetkező hónapokban, akár években bíróságra fogsz járni?

A dietetikusok azt írták, hogy a könyvem hitelrontás, vonjam be és egyezzünk meg peren kívül. De miről? Nem akarok leülni velük, majd az ügyvédem megteszi. Nem valótlan tényt írtam, hanem azt, hogy a szakmai cikkeikkel a cukorfogyasztást lobbizzák. Blokkolják az alacsony szénhidráttartalmú diéták sikerét. Kaptam olyan levelet egy híres dietetikustól, hogy: „Norbi mindenben igazad lesz.” Ha bíróságra kell járnom, lesz szakember mellettem.

Forrás: Marton Szilvia/Life.hu

Nem félsz attól, hogy úgy jársz, mint Robert Atkins, akinek a halálának körülményei finoman szólva is gyanúsak?

Nem hiszem, hogy én akkora tényező lennék, mint Atkins, az amerikai orvosprofesszor, aki először hirdetett harcot a finomított szénhidrátok ellen. Elméletével több milliárd kárt okozott a legnagyobb élelmiszeripari cégeknek. Atkinst az utcán összeesve találták meg, betört fejjel. Agysérüléssel szállították kórházba, odabent ödémát kapott, 30 liter víz halmozódott fel a szervezetében, amitől összeomlott a keringése. A boncolási jegyzőkönyvet kilopták a kórházból, majd egy orvos meghamisította, beleírta kézzel, hogy 30 kiló túlsúly miatt szív- és érrendszeri betegség következtében halt meg. Ez hazugság, de végül kiderült az igazság. Engem nem fenyegettek még meg, de a közösségi oldalon például már létrehoztak egy ellenem irányuló gyűlöletcsoportot. Ha nem venném fel ezt a harcot, akkor magam halnék bele. A szégyentől forognék a síromban, hogy a kezemben volt a bizonyíték és nem léptem. Ha a könyvön, a közösségi portálon és a sajtón keresztül lépek, akkor nagyon nehéz engem nyilvánosan elintézni.

A gyerekeid esznek cukrot?

Leszoktattam róla őket, kapnak cukormentes fagyit, sütit. Nem soványak, jó húsban vannak. Sohasem voltak betegek, és rendszeresen sportolnak.

Gyurta Gergely külföldön folytatjahttp://www.life.hu/news/20150915-gyurta-gergely-kulfoldon-folytatja.htmlÚjabb motivációra és új környezetre van szüksége Gyurta Dániel öccsének, Gyurta Gergelynek. Így Franciaországban folytatja az úszást.NewsMTIKulcsár Edina gyönyörű menyasszony letthttp://www.life.hu/trend/20150915-kulcsar-edina-a-miss-world-udvarholgye-gyonyoru-menyasszony-lett-es-dekoltazst-villantott.htmlA szépségkirálynő egy csodaszép eskövői ruhakölteményben tündökölt, mely dekoltázsába is bepillantást engedett.Trend--Völgyi Zsuzsi kikerekedve tért haza nászútjáról http://www.life.hu/sztarok/20150908-volgyi-zsuzsi-hosszu-ideig-tarto-szinglisege-utan-kikerekedve-tert-haza-naszutjarol.htmlVölgyi Zsuzsi augusztus elsején mondta ki a boldogító igent. Nászútra csak az esküvő után egy hónappal került sor, a napokban pedig már haza is érkeztek Törökországból.TV + SztárokOrigoElhagyta kislányát Kunovics Katinka, elhajózotthttp://www.life.hu/sztarok/20150911-elhagyta-kislanyat-kunovics-katinka-elhajozott-hogy-penzt-keressen.htmlKunovics Katinka másfél évvel korábban adott életet kislányának, Katinkának, akit azóta is egyedül nevel. A Romantic egykori énekesnője kénytelen volt hosszú hónapokra édesanyjára bízni a másfél éves gyereket, hogy anyagi biztonságot teremtsen családja számára. Szomorú szívvel elhajózott. TV + Sztárok--Hajdú Steve is beleveti magát a gasztronómiábahttp://www.life.hu/sztarok/20150911-hajdu-steve-is-beleveti-magat-a-gasztronomiaba.htmlA Heti Hetes sztárja, Hajdú Steve mindig is szerette a kihívásokat, így nem túl meglepő, hogy megint talált magának valami újat.TV + SztárokFotó: Hámori Zsófia/Life.huCsonka András: "A közönség sokkal jobban hisz bennem, mint én magamban"http://www.life.hu/kult/20150911-csonka-bandi-lesz-a-szamar-a-shrek-darabban.htmlCasting és közönségszavazás után nyerte el Csonka András a Shrek musical egyik legizgalmasabb szerepét: ő lesz Szamár. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.