Bezártak mintegy ezer iskolát, és hazaküldtek 640 ezer diákot Los Angelesben azt követően, hogy a hatóságok riasztást kaptak. New York is hasonló fenyegetést kapott, de ott nem zárták be az intézményeket.

Ramon Cortines, a körzet oktatásügyi illetékese azt mondta: az iskolák biztonságáért felelős rendőri szervezet egyik vezetője kora reggel értesítette, hogy több iskolát is veszély fenyeget a városban - írja cikkében az Origo.

Üres iskolabusz Los AngelesbenForrás: AFP/Robyn Beck

Arra nem tért ki, hogy a diákok milyen veszélynek voltak kitéve, mindenesetre a tanulók biztonságát szem előtt tartva inkább az iskolák bezárása mellett döntöttek. Az AP információi szerint tengerentúlról érkezett a fenyegető üzenet, amelyben nem jelölték meg, hogy melyik Los Angeles-i iskolát érheti támadás. 

Egy másik forrás szerint viszont egy iskola igazgatósági tagja kapta emailben a veszélyt jelző üzenetet, amelyet valószínűleg Németországból, Frankfurtból küldtek.

A közelmúlt eseményei miatt nem volt más választásunk"- mondta a körzet oktatási illetékese, utalva a San Bernardinó-i eseményekre. Az iskolák mindaddig zárva maradnak, amíg meg nem bizonyosodnak a biztonságukról.

New York hasonló fenyegető üzenetet kapott, de ott arra a következtetésre jutottak, hogy

hamis riasztásról van szó, ezért nem zártak be iskolákat.Bill de Blasio polgármester kijelentette: szilárd meggyőződése, hogy a gyerekek nincsenek veszélyben a városban. William Bratton New York-i rendőrfőnök szerint Los Angelesben túlreagálták a helyzetet. Szerinte az, aki magát dzsihadistának nevezve fenyegetőzött, olyan hibákat vétett, amelyekből világosan kitűnt, hogy csak egy "tréfacsináló".