Több ember halálát is okozta Grúziában az elmúlt három hétben a H1N1 vírussal terjedő sertésinfluenza. A térség környező államaiban, így Örményországban, Törökországban és Iránban is megjelent a betegség. 

A helyi egészségügyi szervek képviselője csütörtökön elmondta, hogy az eseteket laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. Hozzátette, hogy egyelőre nincs járványveszély az országban. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a betegség tüneteinek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz, míg a fertőzés esetleges tovaterjedésének megakadályozására másoknak azt tanácsolta, hogy kérjenek védőoltást.

Forrás: AFP/Noah Seelam

Az egyik beteg Grúzia második legnagyobb városában, Kutaisziben, a másik Zugdidiben, míg a harmadik Lancshutiban lakott, mind három település nyugat-grúziai. 

 A sertésinfluenzának nevezett kór 2009-ben okozott globális járványt, miután 2009 áprilisától Észak-Amerikából kiindulva rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A szervezet akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18 és fél ezer ember halála volt köthető a H1N1-es kórokozóhoz.